Обдукција тијела из Јабланице: 20 жртава усмртили муљ и стијене, није вода

ГС
Foto: Танјуг/ АП

ТРЕБИЊЕ - Форензичари из Требиња и Фоче, др Дражен Дамјањук и др Борис Пејић, идентификовали су и обдуковали двадесет људи страдалих у јабланичкој катаклизми.

"Ниједан од њих није имао класично утапање, већ су сви страдали од запушења гркљана и душника земљом и муљем, или су страдали од механичких повреда, задобијајући тешке преломе од стијена и другог материјала који је падао по њима", казао је Дамјањук, потврдивши да ни он, али ни његов колега, нису установили ниједно класично утапање.

Дамјањук и Пејић су радили по списковима несталих Јабланичана, па је Дамјањук обдуковао и брачни пар који је пронађен загрљен у смрти, Перић је радио на лешу настрадале труднице у седмом мјесецу трудноће, али су, како кажу, и један и други, иако су до сада радили на бројним "тешким случајевима", овај посао урадили са доста тешких емоција, пишу Независне.

"Нас двојица смо обрадили и осам лешева из једне исте фамилије, из које је остао само један дјечачић, тако да је све то скупа јако потресно, али, то је наш посао", казао је др Дамјањук, пишу Независне.

О томе колико је и физички и психички тешко било одрадити овај посао говори и детаљ који је изнио доктор Дамјањук:

"Колико је на лешевима било земље и муља можда најбоље говори податак да је за један леш моме помоћнику требало пола сата да га припреми за обдукцију", каже Дамјањук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана