Обављена расправа о измјенама закона о ПДВ-у, слиједи скраћена процедура

Срна
Обављена расправа о измјенама закона о ПДВ-у, слиједи скраћена процедура

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је данас у Сарајеву расправу о Приједлогу закона о измјенама Закона о порезу на додату вриједност, чији су предлагачи посланици Младен Босић и Дарко Бабаљ, оба из СДС-а, са захтјевом за разматрање по хитном поступку, али је договорено да овај приједлог буде разматран у скраћеном поступку.

Они су образложили да би се овим законским рјешењем привредницима продужио рок за подношење пореске пријаве до краја мјесеца, а измјенама закона би се повећала и граница за регистрацију пореских обвезника са 50.000 на 100.000 КМ.

-Ово је закон који је веома једноставан - истакао је Босић.

У име предлагача, Босић је навео да би се усвајањем предложених измјена и допуна испунио један од 14 кључних приоритета из мишљења Европске комисије које би БиХ требала испунити с циљем отварања прегoвора о приступању ЕУ, а односи се на успостављање националног превентивног механизма против мучења и злостављања.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Небојша Радмановић /СНСД/ сматра да овај приједлог не треба ићи у хитну процедуру, него у скраћени поступак, а сличан захтјев изнио је и посланк СДП-а Саша Магазиновић.

Босић је прихватио сугестије и овај законски приједлог ће бити разматран, по скраћеном поступку, на сљедећој сједници која би требало да буде крајем јула.

Размотрен је у другом читању и Приједлог закона о измјени Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ чији су предлагачи посланици Милан Дуновић, Златан Бегић и Влатко Главаш.

Предлагачи образлажу да би се овим законским измјенама лицима са процентом инвалидитета мањим од 100 одсто, омогућило паркирање возила на означеним паркинг мјестима.

Без расправе је размотрен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, по скраћенoм поступку, прво читање, а њиме се осим олакшавања пријема у службу, поједностављују процеси управљања каријером професионалних војних лица и на тај начин помаже боља кадровска попуњеност.

Измјене и допуне овог закона фокусиране су на редефинисање појма обуке за пријем у службу, омогућавање трајања јавног огласа за пријем војника у Оружане снаге БиХ током цијеле године, као и на помјерање старосне границе војника и подофицира поступку пријема у чин подофицира или официра до навршених 40 година у тренутку потписивања уговора.

Обављена је расправа у првом читању, по скраћеном поступку, о Приједлогу закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ, чији су предлагачи посланици Предраг Којовић, Сабина Ћудић и Аида Баручија.

Измјене се односе на право на рад у трајању од пола радног времена за све родитеље и његоватеље након породиљског одсуства.

Предлагачи образлажу да је ово питање регулисано на нивоу Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, те да је циљ изједначити законску регулативу по питању радног статуса у заједничким институцијама.

Посланик Милорад Којић (СНСД) приложио је амандман на овај приједог.

-Клуб посланика СНСД-а ће уложити амандман који се односи на то да жене са дјететом или отац дјетета имају право на рад на пола радног времена све док дијете не наврши три године живота, уколико је дјетету, према налазу љекара, потребна појачана њега - појаснио је Којић.

Расправа је у првом читању обављена и о Приједлогу закона о мору чији су предлагачи посланици Амор Машовић, Денијал Тулумовић, Един Рамић, Мидхат Чаушевић, Нермин Мандра, Сафет Кешо, Шемсудин Дедић, Шемсудин Мехмедовић и Шериф Шпаго.

Предлагачи наводе да је, с обзиром на то да је БиХ обална земља, потребно и да има прописе којима се уређује морски и поморски простор и правни режим у њима.

Дискусија је вођена и о Приједлогу закона о измјени Кривичног закона БиХ, предлагача посланика Саше Магазиновића у првом читању, са негативним мишљењем Уставноправне комисије, уз констатацију да је овај закон пао.

Предлагач је понудио рјешење да се онемогући да се затворска казна може замијенити новчаном, чак и у случају кад је ријеч о пресуди за ратни злочин које не прелазе годину дана.

Предлагачи траже измјене којим би се обезбиједило враћање држављанства БиХ лицима која то поново желе стећи иако не постоји билатерални споразум са земљом чије држављанство лице већ посједује.

Обављена је расправа и о Приједлогу закона о слободи приступа информацијама на нивоу заједничких институција, скраћени поступак, прво читање, као и о Приједлогу допуне Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана