О кандидату у Сребреници мораће да одлучи Бањалука

Маријана Миљић Бјеловук
О кандидату у Сребреници мораће да одлучи Бањалука

СРЕБРЕНИЦА - Милош Вучић и Младен Грујичић за сада су имена која се спомињу као кандидати за предстојеће локалне изборе у Сребреници испред српских странака, а како сада ствари стоје, лидери политичких партија са сједиштем у Бањалуци мораће да смирују тензије у овој локалној заједници како би српски блок стао иза једног имена и тиме елиминисао могућност расипања гласова.

Актуелни начелник Сребренице Младен Грујичић (СНСД) побиједио је 2016. године у изборној трци дотадашњег начелника Ћамила Дураковића који је те године наступио као независни кандидат. Грујичић је тако постао први начелник те општине из реда српског народа, а на основу подршке свих странака са српским предзнаком. И четири године касније Грујичић је побиједио Алију Табаковића из СДА. Међутим, резултати тих избора су поништени због утврђених неправилности, али је и на поновљеним изборима у фебруару 2021. године Грујичић побиједио.

За предстојеће локалне изборе у игри су тренутно два кандидата за начелника Сребренице које су предложили одбори странака чије је сједиште у Бањалуци, односно Милош Вучић, којег је предложио сребренички СНСД, те Грујичић, који такође тврди да има подршку СНСД-а, али и других странака.

Подјеле у СНСД-у

- Борићу се за нови мандат за мјесто начелника Сребренице јер имам подршку свих политичких странака које дјелују на подручју локалне заједнице заједно са организацијама проистеклим из протеклог рата, привредницима, али и представницима цркве - казао је “Гласу Српске” актуелни начелник Грујичић.

Навео је да та подршка показује да је добро радио и да треба да настави.

- Са Сребреницом се не смијемо играти. Не смијемо доводити људе да се уче или оне који ће допринијети да се разједини српско гласачко тијело и тиме само помогне Бошњацима да преузму кормило. Добро знамо како је било када су њихови начелници били на челу Сребренице. Тада су Срби били грађани другог реда, а локална заједница није сарађивала са институцијама Српске и Србије - казао је Грујичић.

Кривицу за српски раскол у Сребреници приписао је предсједнику Општинског одбора СНСД-а Радомиру Павловићу.

- Он је исхитрено потрчао да предложи Милоша Вучића за кандидата за начелника и то због сукоба које има са мном, те одређеним политичарима из других странака и појединим одборницима СНСД-а који су мени дали подршку за нову кандидатуру. Он ради све да подијели странку на два дијела - тврди Грујичић и додаје да СНСД-ом у Сребреници управљају они који и не живе у тој општини.

Такође, тврди да је Павловић приватизовао странку, те да ради шта хоће у корист својих личних интереса.

- Ни са ким се није консултовао о кандидатури Вучића. Након тога странке које чине скупштинску већину затражиле су да одавде према Бањалуци иде иницијатива да ја будем кандидат за нови мандат. Дакле, ми смо се договорили, али Павловић искаче од тог договора - поручио је Грујичић.

Како наводи, већ одавно пише дописе на адресу Главног одбора СНСД-а у Бањалуци да реагују на појаве у Сребреници и дођу да саслушају одборнике који нису задовољни Павловићем, али и њега као начелника.

- Међутим, нико није долазио. Све је препуштено нашој борби једних против других. То је сада ескалирало и потребно је да неко што прије са чела странке реагује јер ће и одборници СНСД-а отићи на листе неких других странака. На листи Павловића нема оних који су му се супротставили и они ће вјероватно отићи у друге странке да би се борили за нови одборнички мандат и тиме за собом одвући и гласаче СНСД-а - закључио је Грујичић.

Грујичићу подршка СДС-а

Из сребреничког СДС-а кажу да су дали сагласност Грујичићу за кандидатуру за нови мандат на предстојећим локалним изборима.

- Поред тога, подршку су дали и општински одбори Уједињене Српске, ДНС-а, СРС-а, али и већински дио СНСД-а јер су четири њихова одборника од седам за нову кандидатуру Грујичића. Међутим, званични став Општинског одбора СНСД-а није тај, већ су они одлучили да кандидат буде Милош Вучић - рекао је “Гласу Српске” предсједник сребреничког СДС-а Момчило Цвјетиновић.

Очекује да ће на крају српски блок стати иза једног кандидата, али додаје да су тражили и пријем код предсједника Српске Милорада Додика како би разговарали и донијели одлуку ко ће бити у трци за првог човјека те локалне заједнице на предстојећим локалним изборима.

- Додик нас није примио. Очекујем да ће се у неком разумном периоду састати предсједници свих српских политичких партија и да ће разговарати о именима оних иза којих стоје странке у Сребреници, а који су предложени као кандидати за начелника. Поприлична снага је стала иза Грујичића, како ће то даље ићи, видјећемо. Не смијемо се овдје дијелити на владајуће и невладајуће. Треба размотрити све опције - казао је Цвјетиновић и додао да Србима у Сребреници никако не би одговарало да се на крају два кандидата испред српских странака боре за мјесто начелника Сребренице.

Бојић на терену

Први човјек Општинског одбора СНСД-а Сребреница Радомир Павловић јуче је био недоступан, тако да нисмо успјели добити његов став о питању изнесених оптужби као ни одговор на питање да ли постоји шанса да странке у Сребреници стану иза једног кандидата.

Из Општинског одбора СНСД-а раније су оптужили Грујичића да је сарађивао са СДС-ом те својим радом опустошио и осиромашио Сребреницу.

Представљајући Вучића као кандидата за начелника Сребренице, казали су да се ради о младом дипломираном правнику.

- Грујичић је био начелник два мандата, што је довољно, овдје треба свјежа крв. Очекујемо подршку коалиционих партнера - рекао је раније Павловић.

Оно што је извјесно јесте да ће се у Сребреницу у идућих десетак дана упутити људи из највеће владајуће странке у Српској који су задужени да сагледају стање на терену за предстојеће локалне изборе.

- Донијели смо одлуку на сједници Предсједништва странке да обиђемо све општинске и градске одборе. Већ идућих дана на реду је и Сребреница и тада ћемо се увјерити у стање на терену и гласине које круже. Чуо сам за неке ствари, али нисам у потпуности упознат са свим детаљима у Сребреници - рекао је “Гласу Српске” потпредсједник СНСД-а Мирослав Бојић и додао да српско јединство у Сребреници мора бити приоритет.

Бошњачке странке

Када је ријеч о кандидатима бошњачких странака за начелника Сребренице, тренутно су у игри три имена и то бивши замјеник начелника Сребренице Хамдија Фејзић, те Неџад Авдић и Мухамед Адвић. Коначан исход преговора о поменутим именима биће познат ускоро, а упућени тврде да су бошњачке странке на добром путу да се усагласе и стану иза једног кандидата за начелника Сребренице на предстојећим локалним изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана