O интезивној сарадњи свједочи робна размјена од 4,3 милијарде евра

СРНА
O интезивној сарадњи свједочи робна размјена од 4,3 милијарде евра

ЗАГРЕ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић оцијенио је данас у Загребу да његова земља и БиХ имају интензивну сарадњу у различитим областима, о чему свједочи и робна размјена прошле године од 4,3 милијарде евра.

Пленковић је након заједничке сједнице Владе Хрватске и Савјета министара рекао да су разговарали о одлагалишту нуклеарног отпада Трговска гора, Јужној гасној интерконекцији, реализацији инфраструктурних пројеката и осталим значајним питањима

Говорећи о Трговској гори, Пленковић је новинарима рекао да Хрватска има аутономно право у одлучивању о одлагању радиоактивног отпада.

"Ту би био складиштен ниско и средње радиоактивни отпад који веома мало зрачи и није предвиђено да буде одлаган високо радиоактивни отпад", истакао је Пленковић.

Он тврди да би отпад био складиштен у складу са предвиђеним нормама, као у осталим земљама чиме не би било угрожено становништво.

Он је нагласио да је Хрватска заинтересована за изградњу Јужне гасне интерконекције према БиХ, што би, како је навео, био један од великих пројеката.

Пленковић је рекао да је видљив квалитетан рад Савјета министара и институција БиХ на европском путу, што БиХ чини агилном у овом процесу.

Када је ријеч о путу БиХ ка чланству у ЕУ, Пленковић је навео да је његова земља спремна да пренесе своја искуства, али је указао да морају бити ријешена уставна реформа, односно реформа изборног законодавства.

"Реформом изборног законодавства би била загарантована једнакост свих грађана у БиХ јер је познато да је други народ до сада бирао Хрватима представника", рекао је Пленковић.

Он каже да Хрватска и БиХ имају квалитетну сарадњу у култури, пољопривреди, туризму, а да је разговарано о унапређењу сарадњу у реализацији инфраструктурних пројеката, те о сукцесији имовине бивше Југославије.

Хрватски премијер је нагласио да је разговарано и о инфраструктурним пројектима, управљању границом, о миграцијама, сарадњи цивилних заштита, али и реализовању пројеката "Горњи хоризонти" и аеродром Требиње.

"Питање Трговске горе и Горњих хоризоната морамо заједнички разматрати јер се зна да Хрватска има резерву када је ријеч о Горњим хоризонтима због угрожававања еколошког система у сливу ријеке Неретве", закључио је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана