О чему је разговарано на данашњем састанку у Сарајеву

СРНА
О чему је разговарано на данашњем састанку у Сарајеву

У Сарајеву је данас одржан састанак представника политичких партија у Парламентарној скупштини БиХ на којем је разговарано о измјенама Устава БиХ на којем су присуствовали представници странака у власти на нивоу БиХ.

Састанку у име СНСД-а присуствовали су Кошарац и потпредсједник странке Небојша Радмановић, затим Милан Петковић из Уједињене Српске, Чедомир Стојановић из ДЕМОС-а, у име Народа и правде Елмедин Конаковић и Денис Звиздић, Дарјана Филиповић и Славко Матић из ХЏ-а БиХ, Саша Магазиновић из СДП-а БиХ.

На састанак нису се одазвали представници СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред, као и представници опозиционих странака из Федерације БиХ, СДА, НЕС-а и Демократског фронта.

Члан Главног одбора СНСД-а Сташа Кошарац рекао је данас у Сарајеву да је најважније обезбиједити изборни суверенитет Републике Српске у изборном процесу, истичући да ће њени грађани своје представнике бирати на суверен начин како то прецизира Изборни закон.

"Неће се дозволити да други конститутивни народ или грађани бирају српског члана Предсједништва, исто као што ми не желимо да бирамо нити бошњачког нити хрватског члана Предсједништва. Дајте да напустимо ту матрицу која је видљива толико година и изборних процеса, да су представници једног народа бирали представнике другог народа", истакао је Кошарац.

Он је истакао да је изборни суверенитет Републике Српске јасан, додајући да ниједно рјешење на нивоу институција БиХ не може бити донесено без сагласности Републике Српске.
Према његовим ријечима, важно је фокусирати се на имплементацију 14 кључних приоритета и договор политичких лидера из Лакташа, док сва остала питања могу бити по страни док се ова два не ријеше.
Говорећи о данашњем састанку представника политичких партија у Парламентарној скупштини БиХ на којем се разговарало о измјенама Устава БиХ, Кошарац је рекао да на овом састанку није било договора, већ само разговор о томе да се види шта су чије политичке перцепције.

"Данас смо чули чак и различите ставове партнера из Федерације БиХ /ФБиХ/ који се односе на начин избора, односно око структуре Предсједништва", рекао је Кошарац новинарима након састанка.
Кошарац је нагласио да је Изборни закон једно од важнијих питања, наводећи да се концентрација политичке снаге треба усмјерити на измјене овог закона, за шта треба да постоји потребна већина у Представничком и Дому народа, без утицаја странаца.

Он је подсјетио и на договор политичких лидера из Лакташа, истичући да ће се у сриједу, за када је заказана сједница Дома народа знати да ли ће "тројка" имплементирати договор из Лакташа који подразумијева одбијање измјена Изборног закона који је предложио СДА.

"Већ улазимо у имплементацију одређених елемената договорених ствари у Лакташима и онда неко, онако како /амерички амбасадор Мајкл/ Марфи хоће, отвори питање Изборног закона са осам закључака донесеним у Лакташима. Не можемо из споразума из Лакташа нешто узети нешто оставити", нагласио је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је изразио наду да ће се представници бошњачког и хрватског народа у ФБиХ договорити око спровођења одлука Европског суда за људска права.

"Република Српска неће улазити у унутрашња питања ФБиХ, једнако као што нећемо дозволити представницима ФБиХ да они утврђују како ће Република Српска бирати свог члана Предсједништва", закључио је Кошарац.

Лидер Народа и правде Елмедин Конаковић критиковао је странке опозиције које нису дошле на данашњи састанак представника партија у Парламентарној скупштини БиХ, истичући да су на тај начин избјегле свој дио одговорности.

Конаковић је оцијенио да је данашњи састанак дефинисао постојање политичке воље за измјенама Устава БиХ, наводећи да се виђело да те воље има само код партија које чине већину у власти на нивоу БиХ.

Он је рекао да је разговарано о теми која се тиче и европског пута БиХ, те додао да је данашњи састанак морао дефинисати постојање евентуалне политичке воље за рјешавањем овог проблема.

"Већ смо сви предлагали рјешења и данас смо о тим рјешењима разговарали, али би та политичка воља морала бити артикулисана у двотрећинској већини која би могла донијети измјене Устава", рекао је Конаковић новинарима након састанка.

Он је истакао да су представници партија који су дошли на данашњи састанак показали озбиљност за рјешавање овог питања, те упутио критике странкама опозиције истичући да су на тај начин избјегле свој дио одговорности.

Говорећи о измјенама Изборног закона које је предложила СДА, а које су усвојене на Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Конаковић је рекао да би било природније да се овај приједлог врати у редовну процедуру, а да се у међувремену понуди боље рјешење измјена Изборног закона.

Он је додао и да су измјене Изборног закона могуће и без измјена Устава у оном дијелу у којем су компатибилне или сагласне са постојећим Уставом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана