О чему ће све разговарати министри Српске и Србије на заједничкој сједници

Ведрана Кулага Симић
О чему ће све разговарати министри Српске и Србије на заједничкој сједници

БАЊАЛУКА – Заједничка сједница влада Републике Српске и Србије, те сједница Савјета за спровођење споразума о специјалним и паралелним односима, биће одржане у Бањалуци 4. августа након чега ће бити одржано више билaтералних састанак министара различитих ресора, a биће ријечи о бројним темама.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић очекује да ће на предстојећој заједничкој сједници влада Републике Српске и Србије бити ријечи о заједничком пројекту изградње Хидроелектране “Бук Бијела”.

Ђокић је рекао Срни да је изградња Хидроелектране “Бук Бијела”, која је заједнички пројекат електропривреда Републике Српске и Србије, важно питање о којем је потребно говорити.

-У току је њена изградња, али треба савладати препреке које нам се стално постављају када год треба да реализујемо неку заједничку активност са Србијом - истакао је Ђокић.

Указао је да одржавање заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије има велики значај у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама.

-Има мноштво питања која су на тим заједничким сједницама ријешена врло успјешно. У међувремену вјероватно има и нових питања која треба размотрити и наћи рјешења - рекао је Ђокић.

Он је истакао да ће заједничка сједница бити прилика да се Република Српска захвали Србији на свесрдној помоћи и за подршку у настојањима да очува стабилност у региону и допринесе развоју Српске и БиХ.

Ђокић је рекао да је за Републику Српску од изузетне важности заједничко обиљежавање 28 година од страдања и прогона Срба из Хрватске у злочиначкој акцији “Олуја”, које ће ове године бити организовано на подручју Српске.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је да је афричка куга свиња тема број један и за ресорно министарство тренутно најактуелније питање које ће бити разматрано на заједничкој сједници влада Србије и Републике Српске како би “болест покушали што боље каналисати у смислу заједничких активности и мјера”.

- Апсолутно је тешко контролисати ширење болести. У Србији су због појаве афричке куге свиња ангажовани војска и војни ветеринари и важно нам је све што у овом моменту може помоћи као позитивна пракса или било какав други вид помоћи да се са овом пошасти боримо, да покушамо сачувати сточни фонд и свињогојство у Републици Српској - рекао је Минић за Срну.

Додао је да је Србија неко ко је озбиљан у сваком погледу, па и када је у питању болест афричке куге свиња.

- Све што је везано за Министарство пољопривреде ми са Србијом имамо готово на дневном нивоу изузетно добру сарадњу и размјењујемо информације - истакао је Минић.

Према његовим ријечима, заједнички пројекти односе се и на противградну превентиву и средстава која су реализована у Подрињу и претежно завршена када је у питању одбрана од градоносних облака.

- У ресору који предводим биће сигурно и додатних тема и ми се припремамо за заједничку сједницу и размјењујемо информације - навео је Минић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир каже за “Глас” да ће са колегама у Влади Србије разговарати о бројним темама, с обзиром на сарадњу која већ постоји, с циљем њеног јачања и проширења.

Српска и Србија имају доста заједничких пројеката у области науке, а једна од тема, када је ријеч о високом образовању и науку, требала би да буде и регистрација неких часописа који излазе у Српској и за подручје Србије те о грантовима које и једна и друга влада издвајају за истраживања која су од значаја за националне идентитетске дисциплине.

- Посебна сарадња је примјетна између високошколских установа, а циљ нам је отварање неких заједничких студијских програма – казао је Будимир.

На питање о којим је програмима ријеч, истакао је да ће након заједничких састанака са колегама из Србије имати више информација.

- Нећемо прејудицирати, али циљ и једне и друге владе је заштита одређених националних дисциплина попут српског језика, историје, у области културе, а посебно кроз академије умјетности – закључио је Будимир. 

Након сједница и састанака ће предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић отићи на Петровачку цесту, гдје је колона српских избјеглица бомбардована и у Другом свјетском рату, као и у акцији “Олуја”. Тамо ће положити вијенце и након тога доћи у Приједор на обиљежавање Дана сјећања на Србе страдале у “Олуји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана