О буџету заједничких институција нико ни не прича

Маријана Миљић Бјеловук
О буџету заједничких институција нико ни не прича

САРАЈЕВО - Заједничке институције БиХ ће, по свему судећи, и у 2024. ући са привременим финансирањем, јер на самом измаку године нико од надлежних ни не спомиње буџет за идућу годину.

Сједница Савјета министара БиХ заказана је за данас, али на дневном реду нема приједлога буџета за идућу годину. У овој институцији нисмо успјели добити ни информацију да ли ће та тачка бити накнадно убачена на дневни ред данашњег засједања.

Такође нисмо успјели добити ни одговор од ресорног министра финансија и трезора БиХ Срђана Амиџића шта је са приједлогом буџета за идућу годину, колики је његов оквир и да ли је тај документ отишао ка Савјету министара на разматрање.

Када би којим случајем министри на нивоу БиХ данас и дали зелено свјетло за буџет за идућу годину, њега би према процедурама требало да потврде и Предсједништво БиХ и Парламент БиХ. За све то остао би само један радни дан ове године па су шансе за такво нешто скоро никакве.

И у Комисији за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ признају да су шансе за усвајање буџета заједничких институција за идућу годину никакве.

- Ми усвајамо буџет. До сада га нема. Када ће бити, не знам?! Такође нисам упућен ни у то да ли уопште постоји неки нацрт тог документа. По свему судећи, како сада ствари стоје, у нову годину улазимо са привременим финансирањем, тако да ће новца бити само за текуће издвајања. Инвестиција нема, али никад их није ни било са нивоа БиХ - казао је “Гласу” члан Комисије за финансије и буџет Мирослав Вујичић.

Сматра и да би требало смањивати буџет на нивоу БиХ, а јачати оне на ентитетском нивоу.

- Реални проблеми и живот су на ентитетским нивоима, а не на нивоу Савјета министара - закључио је Вујичић.

Још у септембру појавила се информација да је Министарство одбране БиХ тражило за наредну годину 1,7 милијарди марака, што је више од буџета свих институција на нивоу земље. И ресорни министар Срђан Амиџић је још раније рекао да је добио нереалне захтјеве буџетских корисника, који су како је тада навео, у најмању руку сулуди. Након тога најавио је да ће Министарство финансија и трезора урадити приједлог буџета и то са уштедама од три процента за сваку од институција на нивоу БиХ. Амиџић је тада навео и да су могуће уштеде на свим ставкама приликом израде буџета за наредну годину.

И у ову годину БиХ је ушла са привременим финансирањем које је на снази било током првог квартала, јер је буџет институција БиХ усвојен тек крајем марта. Ријетке су године и сигурно се могу избројати на прсте једне руке да су надлежни у БиХ усвојили буџет не вријеме, односно да за вријеме првог па и другог квартала није на снази било привремено финансирање.

Извисе пројекти

Из Министарства финансија и трезора БиХ још раније су навели да текуће финансирање институција, у смислу испуњавања законских надлежности, није угрожено ни током привременог финансирања, јер се и у том периоду средства обезбјеђују за плате, накнаде, материјалне трошкове те раније започете пројекте.

- Неблаговремено усвајање буџета одражава се на немогућност реализације капиталних пројеката те започињање нових - казали су раније у Министарству финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана