Нуждић: Војска Српске херојске одбранила своју Републику

СРНА
Нуждић: Војска Српске херојске одбранила своју Републику

БАЊАЛУКА - Припадници Војске Републике Српске заслужују дивљење и захвалност јер су се херојски одбранили Српску, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО агресије на Републику Српску.

Нуждић је подсјетио да је НАТО крајем августа и почетком септембра 1995. године отворено стао на једну од зараћених страна, и то муслиманско-хрватске коалиције.

Он је истакао да су се Војска Републике Српске и припадници Министарства унутрашњих послова у тим данима нашли у скоро немогућој ситуацији.

"Ратовали су и против хрватске војске и Хрватског вијећа одбране, против такозване Армије БиХ, али и против најмоћнијег војног савеза", нагласио је Нуждић.

Он је рекао да се никада не смије заборавити да је НАТО бацао бомбе са осиромашеним уранијумом, чије су посљедице несагледиве, те да стога постоји неопходност за формирањем стручног медицинског тима који би то истражио.

Нуждић је поновио и да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица прије седам година урадио озбиљно истраживање и публикацију "Намјерном силом на Републику Српску" која је преведена и на енглески језик, а у којој су сви сублимирани важни догађаји од 30. августа до 20. септембра, до када је трајало бомбардовање Републике Српске.

У Источној Илиџи данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО агресије на Републику Српску.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић подсјетио је да је операција "Намјерна сила", коју је НАТО савез предвођен САД извео крајем августа и у првој половини септембра 1995. године, била војна интервенција уперена против Републике Српске и да се Алијанса отворено ставила на муслиманско-хрватску страну, те постала најмоћнији агресор на Српску.

Он је навео да је у овој операцији убијено 47 војника, седам цивила, пет припадника радне обавезе, 21 цивил је рањен, а рањено је и више од 100 припадника Војске Републике Српске.

Дан сјећања на жртве НАТО агресије на Републику Српску, као историјски догађај од републичког значаја, обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана