Нуждић: Шушњар још једно Српско стратиште мрачне НДХ

СРНА
Нуждић: Шушњар још једно Српско стратиште мрачне НДХ

БАЊАЛУКА, - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да су злочини који су почињени над Србима у Првом и Другом свјетском рату, као и посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату, скривани и умањивани, те да је насушна потреба да се, борећи се истином против покушаја ревизије историје, бране интереси Републике Српске.

"Република Српска је једини гарант опстанка Срба на овим просторима. Свједоци смо и покушаја да се и данас, науштрб истине, бестидно и срамно, оспоравају намјере идеологија чији су сљедбеници на најсвирепије начине убијале дјецу, жене, старце", рекао је Нуждић Срни.

Он је навео да је једно од небројених српских стратишта из мрачног доба Независне Државе Хрватске и Шушњар у Санском Мосту, гдје је на Илиндан 1941. године, убијено 5.500 Срба и 50 Јевреја.

"Овај монструозни злочин, као и други из тог времена чије жртве су били Срби, комунистички систем је покушавао уопштити као да је ријеч о жртвама фашистичког терора", навео је Нуждић.

Према његовим ријечима, слична историјска терминологија примјењивана је и у случају Гаравица код Бихаћа, Пребиловцима, Јадовну, као и другим мјестима масовних погубљења Срба, који су убијани само због свог имена и православне вјере.

У Шушњару у Санском Мосту, усташе су на православни празник Илиндан 1941. године свирепо убиле 5.500 Срба и 50 Јевреја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана