Нуждић: Резолуција потврдила антисрпско дјеловање

Срна
Нуждић: Резолуција потврдила антисрпско дјеловање

БАЊАЛУКА - Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да резолуција о Сребреници, која је усвојена у Генералној скупштини УН, није правно обавезујућа, већ само једна од неколико стотина резолуција, додавши да би она била обавезујућа њено потврђивање је неопходно у Савјету безбједности УН.

"За резолуцију није било подршке у Савјету безбједности УН-а и тиме је изигран Савјет безбједности УН, те се ишло пред Генералну скупштину", изјавио је Нуждић Срни.

Он је навео да резолуција није ништа ново и подсјетио да је српски народ имао прилику да се суочава са оваквим стварима кроз рад, односно нерад Хашког трибунала који је у највећем броју случајева осудио Србе, а у потпуности игнорисао злочине који су се дешавали над српским народом.

Према његовим ријечима, одгађање гласања о овој резолуцији показује да су њени предлагачи, спонзори и коспонзори утицали на мање јаке економске земље да би лобирали и наметнули своје ставове.

Нуждић је истакао да било каква резолуција не може поништити чињеницу да је српски народ слободарски и херојски који је поднио огромне жртве током цијелог 20. вијека у Првом и Другом свјетском рату, те у последњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

"У БиХ треба да се уважи постојање свих жртава којих је било на свим странама и једино је на такав начин могуће доћи до коначне нормализације односа у БиХ, те њеном европском путу", рекао је Нуждић.

Он је подсјетио да о приједлогу ове резолуције није било консензуса унутар БиХ, да је све рађено тајно и скривено, те да је у потпуности игнорисана воља српског народа, чиме је на најгрубљи начин прекршен начин одлучивања и Устав БиХ.

Нуждић је указао да су предлагачи и спонзори ове резолуције по ко зна који пут на недвосмислен начин показали антисрпско дјеловање.

Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију о Сребреници коју је бошњачки дио мисије БиХ при УН иницирао самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, а чији су предлагачи Њемачка и Руанда.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, на чијем челу је био водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана