Нуждић: Изручење Чаушевића разријешило би многе злочине над Србима

Срна
Нуждић: Изручење Чаушевића разријешило би многе злочине над Србима

БАЊАЛУКА - Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да би привођење Нијаза Чаушевића правди открило одговоре на многа питања која су остала неријешена, а његово изручење би разријешило многе злочине почињене над Србима.

"Протеклих година мало је предузето да Нијаз Чаушевић буде процесуиран, иако је медијски био експониран и много пута је јавно говорио о овим злочинима", изјавио је Нуждић Срни.

Нуждић је напоменуо да су ратни злочини који су почињени над Србима у Броду међу најстрашнијим у протеклом рату.

"Прошао је дуги низ година од када су ови злочини почињени. Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске је све одавно документовало. Оптужница је подигнута, а јасно је да Чаушевић, као и многи други, свих ових година избјегава правду", указао је Нуждић.

Он је рекао да се поставља питање каква сатисфакција може бити постигнута након свих ових година, али је неизвјесно да ли ће доћи до изручења и процесуирања Чаушевића.

"Све што се дешава у правосудним институцијама на нивоу БиХ и случаја Хариса Скерлића у Окружном суду у Добоју не даје нам за право да гајимо превелике наде да ће злочини над Србима бити процесуирани", истакао је Нуждић.

Окружни суд у Добоју, на приједлог тужилаштва, издао је наредбу Министарству безбједности у Савјету министара - Интерпол у Сарајеву да се обнови међународна црвена потјерница против Нијаза Чаушевића званог Медо из Славонског Брода, оптуженог за ратне злочине против цивилног становништва 1992. године у Броду, потврђено је Срни у добојском Окружном јавном тужилаштву.

"Ово је урађено с обзиром на то да је оптужени као држављанин друге државе недоступан органима гоњења БиХ и да постоје околности које потврђују сумњу да се крије, да се не жели одазвати на позиве суда које је уредно запримио и да је против њега рјешењем суда одређен и притвор", појаснили су у Тужилаштву.

Оптужница је потврђена на приједлог Окружног јавног тужилаштва Добој.

У овом тужилаштву Срни је потврђено да је у току процес екстрадиције Деде Одобашића, настањеног у Шведској, оптуженог за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва у Броду 1992. године.

Суд је оптуженом на приједлог тужилаштва одредио притвор и издао наредбу за расписивање међународне црвене потјернице, због недоступности оптуженог правосудним органима БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана