НСРС: Закон дефинише ловство као дјелатност од посебног интереса

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о ловству којим се уређује газдовање ловиштем и дивљачи, јасније дефинише ловство као дјелатност од посебног интереса и дивљач као добро од општег интереса.

Предложеним актом прописује се начин како се обезбјеђује општи интерес ловства као дјелатности и дивљачи као добра од општег интереса.

Основни циљеви Приједлога закона огледају се у обезбјеђивању одрживог газдовања популацијама дивљачи и њихових станишта на начин и у обиму којим се трајно одржава и унапређује виталност популације дивљачи, производна способност станишта и биолошка разноврсност.

„То доприноси ефикаснијој реализацији економских, еколошких и социјалних функција ловства, очувању биолошке разноврсности, те очувању дивљачи и дивље фауне и флоре“, наведено је у Приједлогу закона.

Овим приједлогом прописано је да се процјена настале штете врши у складу са тржишним цијенама за текућу годину, а скраћен је рок за подношење тужбе са 90 на 60 дана у случају када не дође до споразумног утврђивања штете.

Прецизирано је да се исплата штете врши у складу са планом расположивих средстава у буџету Републике Српске за ту намјену у текућој години.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана