НСРС враћа "Боже правде" и грб Немањића

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА – Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне.

"Циљ овог закона је да имамо право да ставимо овдје грб Републике Српске по којем је формирана. Циљ је да имамо право да користимо химну 'Боже правде' и грб Немањића, те да у свакој канцеларији предсједника Владе, министра, градоначелника, секретаријата и на свакој визиткарти имате право ставити грб", рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић у завршној ријечи, преноси Срна.

Разлог за доношење овог нацрта закона је омогућавање истицања застава и грбова и извођења химни страних држава са којима Република Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе.

Према Нацрту закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске, у постојећи закон се додаје нови члан, који гласи - да се заједно са истицањем заставе и грба/амблема Републике Српске и извођењем химне Српске могу истицати заставе и грбови и изводити химне страних држава са којима Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе".

Стевандић: Грб Немањића и химна “Боже правде” не вријеђају Бошњаке

Ако се застава или грб Републике Српске истиче у Републици Српској заједно са другим домаћим или страним заставама, грбовима или другим амблемима, односно знацима – застава, односно грб Републике Српске ставља се на почасно мјесто, ако овим законом другачије није одређено, наводи се у образложењу Нацрта закона.

На овај начин Република Српска доприноси заштити идентитета својих конститутивних народа, осталих и грађана, њихове културе и традиције, афирмише поштовање људских права и унапређује пријатељске односе и сарадњу међу државама и народима, додаје се у образложењу.

У Декларацији је истакнуто да Свесрпски сабор потврђује да је химна "Боже правде" свесрпска химна, а да је двоглави орао Немањића национални свесрпски грб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана