НСРС расправља о Декларацији о заштити националних и политичких права

Г.С.
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Десета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске одржава се данас у Бањалуци и посланици на њој расправаљају о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојеној на Свесрпском сабору.

Сједници присуствују и предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Документ о декларацији можемо да третирамо као историјски важним, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик током Скупштине на којој се расправља о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојеној на Свесрпском сабору.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић истакла је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа која је усвојена на Свесрпском сабору јасно избалансирана и урађена на начин да Српска и Србију буду спремни за будућност.

Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа која је усвојена на Свесрпском сабору није усмјерена ни против кога, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, преноси РТРС.

- Декларација се темељи на правима која имају сви народи на свијету - рекао је Стевандић на сједници НСРС током уводне ријечи о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је данас да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је усвојена на Свесрпском сабору, важан документ који ће имати своје ефекте, али и мјесто у историји.

Мазалица је током расправе о Декларацији у парламенту Српске рекао да је овај документ одговор на одређене процесе који се дешавају.

Он је подсјетио да је српски народ током историје био укључен у идеолошке процесе који су му били од изузетног значаја.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је питање отпремнина које се исплаћују запосленима од друштвеног значаја.

Ђокић је подсјетио да је Електропривреда Републике Српске исплатом отпремнина својим радницима жељела да стимулише запослене како би се осигурали у будућности.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић рекао је да Влада Српске континуирано уплаћује средства за пензијско-инвалидско осигурање демобилисаним борцима Војске Републике Српске који су од 1. јануара 1996. године до 29. септембра 2000. године били на евиденцији републичког Завода за запошљавање.

Егић је рекао да је Влада задужила ресорно министарство да уплати доприносе за 900 демобилисаних бораца у износу већем од 364.000 КМ.

Он је таккође нагласио да ће ресорно министарство у току ове године исплатити одређена средства за стамбено збрињавање борачких категорија након што локалне заједнице доставе коначне листе.

- Не касни исплата новчаних средстава борачким категоријама за стамбено збрињавање и индивидуалну стамбену изградњу - истакао је Егић у Народној скупштини Републике Српске током “Актуелног часа”

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је данас да има информацију да је текст закона о медијима у изради.

Букејловић је подсјетио да ово законско рјешење не припада ресору Министарства правде.

Он је током актуелног часа у Народној скупштини Српске подсјетио да је у склопу Кривичног законика Српске одредбама регулисан и дио о криминализацији клевете.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас да тероризам представља пријетњу глобалној безбједности, као и да ресорно министарство чини све да предуприједи евентуално угрожавање безбједносне ситуације, истичући да су грађани Српске безбједни.

Каран је поменуо негативан ревизорски извјештај и рекао да не значи да је и извршено кривично дјело.

- Негативан ревизиорски извјештај није индикатор кривичног дјела. Имамо случајева да је у ревизорском извјештају све чисто, а да се крије почињено тешко кривично дјело - рекао је Каран одговарајући на посланичка питања током Актуелног часа у Народној скупштини Српске.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да у Бањалуци функционише научно-технолошки парк у оквиру којег ће бити изграђена зграда вриједна 38 милиона КМ.

- Очекујем да ће бити ратификован уговор за изградњу ове зграде која би требало да буде завршена до 2026. године - рекао је Будимир током Актуелног часа.

Министарка просвјете и културе Српске Жељка Стојичић рекла је данас да је интерес Владе Српске и ресорног министарства да просвјетни радници имају што бољи стандард и да се на томе ради.

Стојичићева је током актуелног часа у Народној скупштини Српске подсјетила да је потписан споразум за изједначавање плата са запосленима у управи и тај споразум је у процесу извршавања.

- За то су обезбијеђена додатна средства од 24 милиона КМ - рекла је Стојичићева.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да сви они који сматрају да су њихова права угрожена могу да се обрате надлежном дому здравља и уложе приговор, као и да је све регулисано законским рјешењима.

Шеранић је појаснио да ће, све што се пријави, бити провјерено и потом регулисано по законима који се односе на здравствени систем.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да Република Српска редовно измирује своје обавезе, те да има довољно средстава.

Видовићева је на сједници Народне скупштине Српске рекла да плате буџетским корисницима откако је она министар никада нису касниле, те да се исплаћују од 20. па до краја мјесеца.

Она је истакла да је Српска измирила све обавезе када је ријеч о дуговањима, и то се, како је појаснила, измирује редовно и ове године.

Декларација о заштити националних и политичких права

Декларација која дефинише правце заједничког дјеловања у будућности српског народа, пред посланицима ће се наћи одмах након посланичких питањима министрима у Влади Српске.

Декларацију су, претходно, 8. јуна, на Свесрпском сабору у Београду, усвојиле Владе Републике Српске и Србије а сада је задатак два парламента да је усвоје. Садржи 49 закључака, ставова и циљева и недвосмислено указује на неопходност српског националног окупљања. 15. фебруар биће обиљежаван као Дан државности Републике Србије и Дан државности Републике Српске који треба уједињено и заједнички прослављати, а Република Српска наставиће да обиљежава 9. јануар, као дан њеног настанка.

Овим документом дефинисано је и да Сабор буде одржаван сваке двије године, уз разматрање најважнијих националних питања. На приједлог предсједника Скупштине, посланици би требало да разматрају и Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, што је у вези са декларацијом.

Осим ових аката на дневом реду требало би да буде и пет закона по хитном поступку - о отпису потраживања, ветеринарству, банкама, Инвестиционо развојној банци Републике Српске и о унутрашњем платном промету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана