НСРС ће игнорисати одлуку Уставног суда БиХ

Независне
НСРС ће игнорисати одлуку Уставног суда БиХ

БАЊАЛУКА - Одлука Уставног суда БиХ о привременом стављању ван снаге Изборног закона Републике Српске стигла је у Народну скупштину Републике Српске, која, како незванично сазнају "Независне", уопште неће одговарати на ранији допис Уставног суда БиХ у вези са Изборним законом Републике Српске.

"Неће се уопште одговарати на наводе из захтјева за оцјену уставности коју је тражио Уставни суд БиХ", рекао је извор "Независних" близак Народној скупштини Републике Српске.

Како незванично сазнаје поменути портал, што се тиче одлуке Уставног суда БиХ, који је ван снаге ставио Изборни закон Републике Српске, о тој одлуци која је стигла у Народну скупштину биће упознати само кабинети предсједника и премијера као и члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Подсјећања ради, у Републици Српској, Народна скупштина донијела је Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, и званично, формално правно, тај закон је на снази. Сходно томе, Република Српска не одговара на захтјеве Уставног суда БиХ.

Посљедњи захтјев Уставног суда БиХ у Народну скупштину Републике Српске стигао је 19. јула, само два дана након што је Денис Звиздић, замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ, поднио иницијативу за оцјену уставности Изборног закона Републике Српске.

Уз захтјев за оцјену уставности, Звиздић је тражио и привремену мјеру, односно да Уставни суд БиХ Изборни закон Републике Српске стави ван снаге, што је на крају и учињено, и то седам дана од дана подношења захтјева. У суштини, Изборни закон Републике Српске ван снаге је док Уставни суд БиХ не донесе коначну одлуку, а за ту коначну одлуку затражили су и изјашњење Народне скупштине Републике Српске, која га неће доставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана