НПРС: Не треба нам дипломатија самопонижавања

Г.С.
НПРС: Не треба нам дипломатија самопонижавања

БАЊАЛАУКА - У годинама иза нас, били смо свједоци да снисходљивост политичара у Републици Српској према Бриселу и Вашингтону, који немају став у складу са међународно-правним нормама, као ни домицилним правним нормама, а тиме ни кредибилитет као основ политичког уважавања, резултирају изузетно лошом свеукупном ситуацијом у Републици Српској и БиХ саопштено је из странке Наша прича Република Српска.

Без мериторности нема озбиљног става, без става нема кредибилитета, а без кредибилитета нема уважавања.

Странка Наша прича Република Српска истиче да основ за мериторност мора да буде међународно-правни поредак заснован на правним нормама, а не на једнострано наметнутим правилима. Непоштовање правних норми има за последицу правне санкције, док непоштовање наметнутих правила доводи до подјармљивања мањих држава, народа, од стране свјетких сила, које не преузимају одоговорност за своје понашање. Ни вестфалски поредак није био скуп правила, већ институционални резултат интеракције држава.

“Да бисмо били уважавани, морамо да имамо став који је у складу са међународно-правним системом. Све изван тога је лично снисходљиво политиканство које народ доводи на руб егзистенције. Од снисходљивих политичара, ушуканих личним интересима, народ може да очекује само површне и комичне манифестације фундаменталног проблема.

Престанак обезбјеђивања и поштовања процедура у односима између држава, резултат је снисходљиве неспособности политичара да заузму став на основу мериторности. Последица снисходиљвости политичара, без мериторног става, јесте деградација управљања између равноправних држава у оквиру заједничког координатног система дефинисаног скупом правних норми у интеракцији између држава, чији је највиши израз Повеља УН, састављена узимајући у обзир сва искуства међународне политике у првој половини 20. вијека. Након што су вестфалски принципи и из њих изведене норме формалног међународног права, постале универзалне, задатак дипломата се заснива на праћењу спровођења права, а у случају сукоба интереса држава, тражењу рјешења на основу постојећих правних норми.

Ко од Брисела и Вашингтона власт проси, не може барјак у Републици Српској да носи!

Међутим, „свјетски поредак заснован на правилима”, постао је централан у реторици дипломата западних држава и њихових политичких марионета на нашим просторима. Он има за циљ да елиминише трајне и фиксиране опште правне норме у корист оних који правила намећу. Средства принуде су правила, себични интереси оних који правила успостављају и којима се можемо одупријети искључиво у складу са међународно-правним нормама. Следствено, не треба нам дипломатија самопонижавања, него политика међународно-правног уважавања! Зато, Република Српска треба да буде наша прича – а не туђа!” наводи се у саопштењу странке Наша прича Република Српска коју је потписао проф.др Зоран Калинић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана