Нову резолуцију о Сребреници опет ће зауставити руско "њет"

Срна
Нову резолуцију о Сребреници опет ће зауставити руско "њет"

Руско "њет" сигурно ће онемогућити пролазак нове резолуције о Сребреници уколико се појави пред Генералном скупштином УН, рекао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

"Предсједник Републике Српске Милорад Додик има изузетне односе са Русијом и предсједником Владимиром Путином и имајући то у виду сигуран сам да је руско `њет` дефинитивно загарантовано уколико се у Савјету бебједности нађе та резолуција", рекао је Којић новинарима.

Након сазнања "Вечерњих новости" да бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН у априлу, Којић је оцијенио да дипломатија у БиХ фактички не постоји.

Он је додао да бошњачке дипломате самоиницијативно и тајно покушавају да проведу одређене резолуције, па и ову о Сребреници кроз коју би да се кроз уџбенике у Републици Српској и цијелој БиХ уврсте термин који не одговара ономе што се дешавало у Сребренци.

Којић је подсјетио да је Влада Српске у вријеме док је био директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица формирала Међународну комсију која се бавила истраживањем страдања свих народа у сребреничкој регији, па и Бошњака и констатовала да нема дефиницију геноцида.

"Комисија је такође констатовала да су се страшни злочини дешавали од 1991. до 1995. године над српскм народом, што Бошњаци ни на који начин нису жељели да потврде, нити прихвате, а нажалост нису то жељеле да прихвате ни институције као што је Хашки трбунал кој је ослободио Насера Орића, која је онда ослободио и Суд БиХ", нагласио је Којић.

Којић је напоменуо да они кроз прзму те резолуције покушавају да кажу да је то пут ка помирењу народа.

"Пут ка помирењу народа јесте када се признају учињени злочине и када се да права квалификација тих злочина, а не када се покушава градити унитарна БиХ кроз злочине који су се дешавали", рекао је Којић и додао да је то присутно и од стране Бошњака и од међународне заједнице.

Он је навео да ће помирења бити када Бошњаци кажу да су починили злочине над Србима у Подрињу, али они не желе да направе корак ка помирењу већ праве још већу кризу унутар БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана