Новоградска бригада у септембру 1995. извојевала одсудну битку

Срна
Новоградска бригада у септембру 1995. извојевала одсудну битку

НОВИ ГРАД- Командант Првог батаљона Новоградске бригаде Момир Ковачевић рекао је поводом обиљежавања Дана одбране општине Нови Град у Одбрамбено-отаџбинском рату да је та бригада у септембру 1995. године 15 дана водила одсудну битку за Нови Град и западне границе Српске, те да је у то вријеме у нападу Хрватске војске с једне и Петог корпуса такозване Армије БиХ с друге стране, из редова бригаде избачено 159 бораца, од којих је 41 погинуо.

Ковачевић је рекао Срни да се ова дешавање не могу посматрати одвојено од злочиначке акције “Олуја” у августу 1995. године кад је Хрватска војска из Републике Српске Крајине протјерала 250.000 Срба.

Напомиње да је око 100.000 Срба у августу 1995. године прешло у Нови Град преко моста на ријеци Уни, те да су грађани ове локалне заједнице од ових догађаја имали трауме.

Ковачевић је навео да је Хрватска војска и током акције “Олуја” гранатирала подручје општине Нови Град, те да је хрватски авион гађао избјегличку колону у Сводни код Новог Града.

-Први батаљон је од 6. августа 1995. године утврдио линију одбране Новог Града јер су након акције „Олуја” биле видљиве намјере Хрватске и могло се очекивати да ће покушати извршити агресију. Да смо могли држати те положаје непријатељ не би прошао - рекао је он.

Ковачевић је подсјетио да је ово подручју било под великим притиском с обзиром на то да је у септембру почела и заједничка војна операција Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ у којој су заузели већи простори укључујући градове Дрвар, Шипово, Јајце, Босански Петровац, Босанска Крупа и Кључ.

-Све бригаде Другог корпуса прешле су на десну обалу Сане и Новоградска бригада је остала сама. Указала се потреба да се Први батаљон Новоградсе бригаде извуче на лијево крило на рејон Ораси -испричао је Ковачевић.

Он је навео да је самоиницијативно оставио артиљеријске посаде на Кули, те на локацијама Вјешала и Грчани.

-Те су снаге у садејству са борцима који су се нашли на одсуству и Прњаворском бригадом војном и цивилном полицијом одбраниле Нови Град од агресије Хрватске 18. и 19. септембра - истакао је Ковачевић.

Он је рекао да напад Хрватске војске на Нови Град почео 18. септембра 1995. године у 9.25 часова и да је за 24 часа на подручје ове локалне заједнице пало око 3.000 граната.

- Претпоставка је да је непријатељ раније под окриљем ноћи убацио диверзантску групу која је, кад је почео напад 18. септембра, истовремено извршила напад у садејству са батаљоном Прве гардијске бригаде „Тигрови” који су десантним чамцима прешли ријеку Уну и заузели комуникацију Нови Град - Костајница у насељу Туњица, гдје су заустављали и убијали цивиле - додао је Ковачевић.

Нагласио је да је у нападу Хрватске војске погинуло 37 цивила, 18 припадника Војске Републике Српске, и два припадника МУП-а, рањено је 17 цивила, три припадника Војске Републике Српске и један припадник МУП-а.

Ковачевић је рекао да су хрватске снаге заустављене и другог дана, 19. септембра 1995. године враћене преко Уне.

-Новоградска бригада истовремено од 17. септембра води борбу са снагама Петог корпуса такозване Армије БиХ која напада из правца Крупе. Ми смо одступали од Крупе до Новске планине до 21/22. септембра - испричао је Ковачевић.

Он је рекао да је у том тренутку попуњеност Новоградске бригаде била испод 50 одсто, дио бораца морао је евакуисати породице из привремено окупираног подручја у подгрмечком дијелу општине.

-Након што су чули за покољ цивила у Туњици борци који живе на том подручју отишли су да виде шта им је са породицама. Људство које је остало заузело је Новску планину и кренуло у одбрану. То је створило претпоставке да се могу везати друге бригаде - навео је Ковачевић.

Он је испричао да је у бригаду 22. септембра дошао пуковник Владо Топић, командант 16. бригаде, који је захваљујући линији успостављеној на Новској планини, успио увезати све бригаде Другог крајишког корпуса на потезу Подвидаче преко Будимлић Јапре и Новске планине до Туњице.

-У року од два дана Новоградска бригада се попунила до 80 одсто и донијели смо одлуку да 25. септембра кренемо у офанзиву. У помоћ нам је дошао батаљон 43. моторизоване приједорске бригаде - додао је Ковачевић.

Он је рекао да је у контраофанзиви ослобођено 370 квадратних километара привремено заузетог подручја новоградске општине и комплетно подручје општине Крупа на Уни, те да су те линије остале до потписивања Дејтонског мировног споразума.

У овој акцији погинуло је 26 и рањено 115 припадника Војске Републике Српске.

-Да смо прешли на десну обале Сане сигурно не бисмо били у Новом Граду, а питање је шта би било и на осталим подручјима јер је акција Хрватске војске 18. и 19. септембра имала кодни назив „Уна”, а у зависности од ситуације на ратишту и исхода операције Хрватске војске и ХВО „Јужни ток”, планови су били избијање на Дрину -рекао је Ковачевић.

Он је навео да су у септембру 1995. године хрватске снаге у садејству са Петим корусом такозване Армије БиХ подпомогнуте НАТО снагама извршиле агресију на Републику Српску са циљем да заузму Нови Град, Костајницу, Дубицу, а потом Приједор и да продуже према Бањалуци.

Ковачевић је рекао да су првом ешалону хрватских снага биле Прва гардијска бригада “Тигрови”, Друга гардијска бригада “Громови”, 57 домобранска пуковнија и 17. домобранска пуковнија.

У другом ешалону била је Седма гардијска бригада “Пуме”, Четврта гардијска бригада “Пауци” и домобранске пуковније зборног подручја Карловац и Сисак, Пети корпус такозване Армије БиХ, 505, 511. и 517. бригада са јединицама за подршку и логистику.

На линији фронта дужине 200 километара овај простор одбраниле су Прва новоградска пјешадијска бригада, Лака пјешадијска бригада Прњавор, борбена група Баљ, батаљон 43. Приједорске бригаде, Дубичка бригада, Лака пјешадијска бригада Градишка.

У Новом Граду ће сутра бити обиљежен Дан одбране у септембру 1995. године кад је новоградска општина била прво нападнута од Хрватске војске 18. и 19. септембра, а након тога услиједио је и напад јединица Петог корпуса такозване Армије БиХ из Цазинске крајине.

Код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у 10.30 часова биће служен парастос, а након тога у 10.45 часова биће положено цвијеће и прислужене свијеће.

Програм ће бити настављен на Тргу Младена Ољаче гдје ће се у 11.00 часова обратити начелник општине Мирослав Дрљача.

Након обраћања, Марш слободе кренуће према Новској планини, гдје је у септембру 1995. године била задња линија одбране Новог Града.

Након марша, у дому у насељу Јабланица биће одржан историјски час, а дружење учесника биће настављено уз војнички ручак.

Скупштинском одлуком из 2010. године, 25. септембар се обиљежава као Дан одбране општине Нови Град у Одбрамбено-отаџбинском рату и овај датум је календару значајних датума општине Нови Град.

Кроз редове Новоградске бригаде, која је одликована Ореденом Немањића, у минулом рату прошла су 8.263 борца, а од 338 бораца с подручја ове општине који су своје животе дали за Српску, 248 је погинуло у редовима ове бригаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана