Новковић Бурсаћ: Неприхватљив СДП-ов приједлог измјена Устава

Срна
Новковић Бурсаћ: Неприхватљив СДП-ов приједлог измјена Устава

САРАЈЕВО - Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да су уставне промјене које је предложио СДП потпуно неприхватљиве, да је начин на који су предложене непримјерен, а садржај неквалитетан и неприхватљив.

Бурсаћева је рекла да је СДП беспотребно и безуспјешно покушао да се стави у фокус интересовања јавности.

"Приједлози су потпуно неприхватљиви и непотребни", истакла је Бурсаћева новинарима.

Она је додала да се СНСД држи слова Устава и слова Дејтонског споразума.

"Овим покушавају да створе непожељну климу", рекла је Бурсаћева.

Осврћући се на најављену иницијативу Наше странке за смјену Савјета министара, Бурсаћева је рекла да је то приједлог опозиционе странке и да је иницијатива осуђена на пропаст.

Коментаришући иницијативу да се уведе диференцирана стопа ПДВ-а коју су подниједли посланици ПДП-а, Бурсаћева је рекла да је и та иницијатива неприхватљива и да се не би смјело улазити у распакивање система ПДВ-а у кризним временима када је финансијска стабилност веома угрожена.

"Привредне гране које су највише угрожене, а неке су потпуно угашене због пандемије, треба директно да буду подржане. Ако се веже подршка за ПДВ, он се плаћа на остварени промет и ако у некој туристичкој агенцији нема промета уопште, поставља се питање шта им помажете ако се смањује стопа", рекла је Бурсаћева.

Она је додала да нису сви угоститељи једнако угрожени и да се ПДВ "не би требао распакивати".

Бурсаћ: Клуб СНСД-а неће подржати иницијативу Пекићеве и Бореновића

Клуб СНСД-а неће подржати иницијативу Мире Пекић и Бранислава Бореновића којом обавезује Савјет министара да у року од 30 дана припреми приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ којим би се смањила стопа ПДВ-а на све пружене услуге у туризму, угоститељству и путничком саобраћају са 17 на пет одсто, рекла је шеф овог клуба у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Бурсаћева је током расправе оцијенила да је ријеч о популистичкој иницијативи, иако звучи примамљиво онима који би били корисници ове мјере.

"Имали смо прилику да анализирамо мјере које су биле остварене током љета и односиле се на март и април, када имате директно потпомагање угоститељству и грана које су поменуте у иницијативи, имали смо и убрзану пријаву радника и дирекнто смањење сиве економије", рекла је она.

Према њеним ријечима, предложена иницијатива је привидна мјера којом опозиција показује бригу за грађане.

"Овако како је наведено није правично имајући на уму да су у иницијативи наведене све услуге у области туризма, угоститељства и путничког саобраћаја", навела је шеф Клуба СНСД-а и додала да се може упитатаи зашто смањити ПДВ на послужени виски у односу на пласирани лијек.

Она је рекла да не види никакву логику таквог приступа али да се залаже да се остави простор да привредне гране које су врло мало остваривале промет директно због пандемије вируса корона добију директну подршку.

Када је ријеч о потенцијалном распакивању система ПДВ-а, она је нагласила да је у овом тренутку, због економске кризе која је снашла читав свијет, БиХ пријеко потребна финансијска стабилност.

"Апелујем да се не улази у овакве иницијативе и с обзиром да долазе из странке која је опозициона квалификовала би их на тај начин", рекла је Бурсаћева.

Образлажући иницијативу посланик ПДП-а Бранислав Бореновић је истакао да се она бави актуелним и реалним стањем те да се односи на највише погођене секторе.

"Намјера је ограничити трајање закона јер је довољан период да ови сектори превазиђу кризу која је погодила цијели свијет", рекао је Бореновић и позвао посланике да оставе по страни политичке размирице и дају подршку овој економској мјери.

Посланик ПДП-а Мира Пекић је навела да ентитети дају директну помоћ привреди, напомињући да је данас питала министра финансија у Савјету министара Вјекослава Беванду за помоћ из буџета за санацију економских штета који је навео да Савјет министара нема надлежност.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић је рекао да овај законски приједлог треба подржати, не зато што је добар, него зато што је потребно отворити причу о измјенама закона о ПДВ-у, коју је неколико пута предлагао и СДП.

"Надамо се озбиљној реформи Закона о ПДВ", додао је Магазиновић.

Представнички дом је обавио расправу о посланичкој иницијативи Мире Пекић и Бранислава Бореновића којом Представнички дом обавезује Савјет министара да у року од 30 дана припреми приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ којим би се смањила стопа ПДВ-а на све пружене услуге у туризму, угоститељству и путничком саобраћају са 17 на пет одсто.

Наведена стопа ПДВ-а од пет одсто у туризму, угоститељству и путничком саобраћају примјењивала би се до 31. децембра 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана