Новитовић: Управа може сваког тренутка одговорити на захтјеве Словеније

СРНА
Новитовић: Управа може сваког тренутка одговорити на захтјеве Словеније

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Републичка управа цивилне заштите је у приправности и сваког тренутка може одговорити по примљеном захтјеву за помоћ из Словеније која је погођена поплавама, а по наредби предсједника Српске Милорада Додика, изјавио је Срни вршилац дужности директора Управе Милан Новитовић.

Новитовић је рекао да је извршен преглед ресурса који би могли да се ставе на располагање за помоћ Словенији и да су ступили у контакт и са осталим службама и удружењима грађана који могу помоћи у спасавању.

"Имамо контакт са `Хеликоптерским сервисом Републике Српске`, Горском службом спасавања у Бијељини и свима с којима смо сарађивали у претходном периоду и знамо да имају искуство, опрему и капацитет да нам могу помоћи и све то евидентирали", додао је Новитовић.

Према његовим ријечима, јединица која притекне у помоћ мора бити самоодржива минимум десет дана, односно комплетна јединица на територији Словеније не може бити ни по ком основу терет локалном становништву, локалним јединицама, ни словеначкој цивилној заштити.

Он је напоменуо да прво морају бити пројектовани капацитети шта то мора остати у Републици Српској, те да се прати цијела ситуација везана за Хрватску и Србију и простор Српске.

"Све што треба да би се реализовала наредба предсједника Додика је урађено. Јуче сам ступио у контакт са људима из Амбасаде Словеније и надлежним службама у Словенији и њихова је процјена да у овом тренутку могу изаћи на крај и са сопственим капацитетима", рекао је Новитовић.

Он је појаснио да надлежни у Словенији иду на то да се не прогласи ванредно стање на територији цјелокупне земље иако је двије трећине територије претрпјело штету од невремена, бујичних поплава, изливања ријека из корита.

Новитовић је оцијенио да Словенија од проглашавања самосталности до данас проживљава највећу природну катастрофу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик наредио је директору Републичке управе цивилне заштите да прати ситуацију у Словенији, координише са њиховим службама и да у случају потребе организује и упути спасиоце из Републике Српске.

Невријеме и рекордне падавине које су погодиле Словенију однијеле су најмање три живота.

Поплављена су насеља, настала су клизишта, саобраћајнице су затворене те је причињена велика штета на инфраструктури.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана