Новитовић у Словенији помаже у координацији пружања помоћи

Срна
Foto: delo.si

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је Срни да тренутно борави у Словенији како би помогао да се на најбољи начин искординише пружање помоћи овој земљи која је погођена поплавама.

"Словенија је путем Европског механизма затражила помоћ у механизацију и понтонским мостовима, а путем НАТО механизма помоћ у хеликоптерима. Ми ћемо размотрити могућност пружања помоћи која се односи на тешку механизацију, а ријеч је о багерима гусјеничарима", рекао је Новитовић.

Он каже да ће у наредна два до три дана надлежни у Словенији, након сагледавања комплетне ситуације и повлачења воде, бити у прилици да виде шта ће им требати од помоћи.

"Словенију је поново погодило невријеме и у овом тренутку приоритет су механизација, понтонски мостови и хеликоптери за пребацивање материјално-техничких средстава у зону поплављених подручја", рекао је Новитовић.

Словенија је покренула европски механизам помоћи због катастрофалних поплава, а помоћ је затражена и од сусједних земаља, рекао је данас словеначки премијер Роберт Голоб.

"Европски механизам помоћи покренут је с циљем јачања наших снага, а од сусједних земаља смо затражили помоћ која укључује и њихове војске, посебно у вези са транспортом хеликоптером", рекао је Голоб.  

Поједине европске земље упутиле су хуманитарну помоћ Словенији, након поплава које су погодиле ту земљу.

Из Пољске и Мађарске данас су кренули камиони са храном и другом врстом хуманитарне помоћи, пренијели су словеначки медији.

Из Амбасаде Пољске у Љубљани наводе да су добровољци из Пољске већ помогли на терену.

Хрватски Црвени крст послао је два камиона са пијаћом водом, која је дистрибуисана широм Словеније.

Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је да ће Хрватска послати Словенији хеликоптер који ће им помоћи у превозу ствари, али и друга материјална средства и механизацију.

Из Црвеног крста Словеније саопштено је да разговарају и са другим националним удружењима Црвеног крста и Црвеног полумјесеца у вези са испоруком неопходне помоћи.

Аустријска хуманитарна организација "Каритас" понудила је финансијску помоћ.

Финансијску помоћ до сада је пружио један број Словенаца из иностранства, а средства прикупља и словеначка дијаспора у Канади и Финској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана