Новитовић: Тимови би могли сутра бити оперативни у Словенији

Срна
Новитовић: Тимови би могли сутра бити оперативни у Словенији

БАЊАЛУКА - Тимови Цивилне заштите Републике Српске и Федерације БиХ могли би сутра бити оперативни у Словенији, како би помогли у санирању штете настале од поплава које су задесиле ову земљу, изјавио је вршилац дужности директора Цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић.

Новитовић је рекао Срни да је Влада Републике Српске потписала одлуку којом се Цивилна заштита Српске ставља на располагање Словенији, те да се већ поступа по њој.

- Тим Републичке управе цивилне заштите броји 12 људи, возила, радне машине и све оно што је назначено у захтјеву Словеније и мислим да ћемо бити комплетни у току данашњег дана. Има ту доста папирологије која се мора радити, али мислим да тимови могу врло вјероватно сутра бити активни и помагати грађанима Словеније - навео је Новитовић.

Он је подсјетио да је Словенија у захтјеву за помоћ тражила 70 багера гусјеничара, те да ће Републичка управа цивилне заштите одговорити са два багера, док ће из ФБиХ ићи три или четири овакве машине.

- Током јучерашњег дана одговорено је са 10 багера, тако да је још отворен захтјев за помоћ за 60 машина. То су радне машине, гусјеничари, чија је специфична тежина од 29,5 до 35 тона - рекао је Новитовић.

Савјет министара одобрио је данас слање у Словенију тимова Управе цивилне заштите Републике Српске и Федералне управе цивилне заштите са људством и механизацијом ради санирања посљедица поплава.

На ванредној телефонској сједници Савјет министара донио је и одлуку о одобравању 350.000 КМ из текућих резерви институција БиХ и међународних обавеза у сврху финансирања трошкова тимова из БиХ приликом пружања међународне помоћи Влади Словеније.

Одлуком је 200.000 КМ дозначено Федералној управи цивилне заштите, а 150.000 КМ Републичкој управи цивилне заштите. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана