Новитовић: Стручно тијело ће Влади предлагати мјере за сузбијање афричке куге свиња

Срна
Новитовић: Стручно тијело ће Влади предлагати мјере за сузбијање афричке куге свиња

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Републички штаб за ванредне ситуације ће након проглашења ванредне ситуације у Бијељини, Лопарама и Угљевику успоставити стручно оперативно тијело које ће на основу стања на терену и ажурираних података предлагати Влади Републике Српске наредне кораке за сузбијање ширења афричке куге свиња, рекао је Срни вршилац дужности директора Републичке Управе цивилне заштите Милан Новитовић.

Новитовић је рекао да ће Влада Републике Српске, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, знајући које земљиште је у државном власништву, донијети одлуке на којим мјестима ће бити јаме за укоп еутаназираних животиња.

"То је прва мјера, да нећемо имати једну јаму или демонстрације грађана који забрањују превоз животињских лешева, да ћемо имати у сваком тренутку доступне јаме, а не да се чека по неколико дана", навео је Новитовић.

Он је нагласио да Република Српска има капацитет да буду обештећени сви грађани на чијим пољопривредним газдинствима буду еутаназиране животиње, али и напоменуо да је борба са афричком кугом свиња дуготрајан процес у којем се не смије дозволити да се из економског, оде у друге проблеме.

Новитовић је рекао да Републичка управа цивилне заштите од првог дана појављивања болести апелује на успостављање сарадње, те нагласио да ће, уколико та сарадња у наредном периоду не буде на задовољавајућем нивоу, Влада Српске, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, доносити наредбе које ће бити обавезујуће за све у систему заштите и спасавања.

Он је оцијенио да је због нерада градске администрације у Бијељини од једног проблема направљено више њих.

"Ми смо из ситуације да смо имали угрожене животе животиња и заразну болест животиња, чија посљедица може бити само економска штета, дошли, због неодговорног и неквалитетног дјеловања Градске управе, до тога да сада имамо два додатна проблема, а то су угрожени и грађани и њихово здравље, као и животна средина", навео је Новитовић.

Он је указао да велики број угинулих животиња није закопан, као и да није извршена асанација терена, што је на температурама изнад 30 степени Целзијусових извор заразе која може угрозити живот и здравље људи, те животну средину.

Новитовић је рекао да је циљ Републичке управе цивилне заштите био да се један проблем ограничи и да њени припадници активно учествују у рјешавању проблема са афричком кугом свиња.

Он је додао да је ванредна ситуација проглашена након анализе стања на терену, као и да је стање у Бијељини, Лопарама и Угљевику праћено више од 15 дана уназад.

Новитовић је напоменуо да проглашење ванредне ситуације на овом подручју није мјера политизовања, већ мјера обједињеног и синхронизованог дјеловања свих у систему заштите и спасавања.

Новитовић је подсјетио да од сада мјерама на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације управља Влада Републике Српске.

Влада Републике Српске прогласила је данас ванредну ситуацију за подручје града Бијељина и општина Лопаре и Угљевик због појаве и ширења заразне болести афричке куге свиња.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана