Новитовић: Спасиоци из Српске мисију испунили часно, поносно се враћају кући

Анадолија
Новитовић: Спасиоци из Српске мисију испунили часно, поносно се враћају кући

БАЊАЛУКА - Специјалистички тим за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите Републике Српске враћа се из Турске гдје је претходних дана боравио и заједно са представницима Управе за катастрофе и ванредне ситуације (АФАД) учествовао у акцијама спасавања након земљотреса који су 6. фебруара погодили југ ове земље. Спасиоци су поносни и задовољни оним што су успјели урадити и колико су успјели помоћи Турској након разорних земљотреса.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је да је њихова спасилачка мисија у Турској завршена, те да су припадници специјалистичког тима за трагање и спасавање кренули у БиХ.

-Тридесет припадника Републичке управе, са шест возила је јутрос кренуло пут Бијељине, Бањалуке и Источног Сарајева и очекујемо да од 30 до 36 сати проведемо на путу - рекао је Новитовић.

Према његовим ријечима здравствено стање свих припадника је задовољавајуће и стабилно. Нагласио је да је свима много значило спашавање дјевојчице испод рушевина 152 часа након земљотреса.

-Спашавање дјевојчице је дало додатну енергију и мотивисало припаднике Републичке управе цивилне заштите тако да се поносно враћамо у Републику Српску. Испунили смо своју мисију часно - рекао је Новитовић.

Подсјетио је да су у Турску 22 члана Специјалистичког тим за трагање и спасавање из рушевина кренула 7. фебруара, а касније су им се придружили и други спасиоци.

Најмање 36.187 људи погинуло је у два снажна земљотреса која су 6. фебруара потресла јужну Турску.

Земљотреси јачине 7,7 и 7,6 степени Рихтерове скале, са епицентром у провинцији Кахраманмарас, погодили су 11 турских провинција, уништивши хиљаде зграда и погодивши више од 13 милиона људи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана