Новитовић: Ријеке у константном опадању, ситуација стабилна

Срна
Foto: Велибор Трипић

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Ситуација на поплављеним подручјима у Републици Српској је тренутно стабилна и нема повећаног ризика јер су ријеке у константном опадању, рекао је Срни вршилац дужности директора Управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић.

Новитовић је истакао да су у посљедња 24 часа водостаји Сане и Уне опали од 40 до 60 центиметара.

Он је нагласио да је константан пад водостаја и у Приједору, Костајници и Дубици и тај тренд ће бити настављен јер нема нових падавина.

-Што се тиче Градишке и Српца, захваљујући разливању воде узводно на територији Хрватске, немамо драстичан тренд раста водостаја и он је од центиметар до два, али нисмо изложени великом ризику - нагласио је он и додао да је тренутно водостај на 800 центиметара, а редовна одбрана од поплава је на 700 центиметара и тешко да ће бити ванредне ситуације.

Новитовић је истакао да све службе цивилне заштите, спасиоци и начелници прате ситуацију, која је тренутно стабилна.

Он је поновио да је у оним општинама, које су претходна три дана биле изложене поплавама, у посљедњих 24 часа знатна стагнација нивоа ријека, а што се тиче Саве, нема прилива воде какав се очекивао.

Новитовић је рекао да у овом тренутку ништа није повећаног ризика и Републичка управа цивилне заштите спроводи редовне активности.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана