Новитовић: Послије Турске ништа више није исто

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Вршилац дужности директора Управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић рекао је да послије учешћа у спасилачкој мисији у Турској ништа није исто и да ће 12. фебруар, када су из рушевина у Кахраманмарашу спасили једанаестогодишњу дјевојчицу Ирмак, до краја живота остати дубоко урезан у свијести свих чланова спасилачке мисије из Српске.

"Све што смо ми уложили у Републичку управу посљедњих 25 година није пуно, јер смо спасили један људски живот", истакао је Новитовић.

Новитовић је рекао Срни да посредством представника Амбасаде БиХ у Анкари покушавају да ступе у контак са Ирмак, да знају гдје је и да би вољели да буде гост у Републици Српској и Републичкој управи цивилне заштите.

"Тај 12. фебруар и та акција спасавања Ирмак су прекретница, не само у самој активности, него и негдје у свијести наших припадника и нашим животима. То је оставило дубок траг и биће урезано до краја живота", нагласио је Новитовић.

Присјећајући се тог дана, Новитовић је рекао да је, пар сати прије спасавања Ирмак, тим Републичке управе Цивилне заштите лоцирао тијело једног страдалог лица и приликом његовог извлачења су се чули гласови из рушевине.

Према његовим ријечима, у том тренутку све активности су обустављене, била је смртна тишина на свим локалитетима у кругу од 300 до 500 метара и могли су јасно да разазнају њен глас - била је комуникативна и то је допринијело успјешности акције.

Новитовић је рекао да је дјевојчица комуницарала са њима и на сваких 10 до 15 минута су све активности заустављане да би остварили контакт са њом и да би знали да ли да иду лијево, право и која је препрека пред њима, чак је говорила и о просторијама које су ту некада биле.

Он је навео да су на ту локацију, осим тима из Републике Српске, дошле и све колеге са непосредних локација, као и грађани, са зебњом чекајући тренутак спасавања дјевојчице.

Новитовић је рекао да је три до четири сата трајала акција у којој су користили све алате на акумулатор којима су могли радити у тако скученом простору. Он је додао да су акцију реализовали заједно са турском Агенцијом за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама /АФАД/.

"На неком растојању од четири метра од првог улаза из кога је извучено тијело донесена је одлука да се ради нови улаз у рушевину. Ирмак је са породицом живјела на другом спрату, а ми смо копали под земљом", рекао је Новитовић.

Он је навео да је Ирмак након спасавања предата екипи хитне помоћи, неколико дана је била у болници у Кахраманмарашу на интензивној њези и послије потом пребачена у болницу у Истанбулу.

Новитовић је нагласио да су и током акције спасавања дјевојчице Ирмак били у контакту са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, који је питао да ли може преко Кабинета предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да помогне како би сви капацитети били усмјерени ка томе.

Он је рекао да су максималну подршку и сарадњу имали и од колега из АФАД-а, максимално су се трудили да тимски успију и цио тим је обиљежио тај 12. фебруар.

"Од тада смо наставили радне активности са много већом енергијом", нагласио је Новитовић.

Он је истакао да од тог 12. фебруара није било говора да им треба други тим, иако је постојала спремност да буде послат и други, и трећи тим - одлучили су да они остају двије смјене.

Новитовић је рекао да су се логистички припремали да буду и три смјене, али је АФАД на вечерњем брифингу десетог дана донио одлуку да обустављају активности и у складу са том одлуком српсиоци су се вратили у Српску.

Новитовић је истакао да им је Турска послужила да анализирају много ствари - од логистичких и организационих до опремљености и обучености и шта је на терену најбоље. У наредном периоду задатак им је да у саставу специјализованог тима имају већи број паса трагача за спасавање из рушевина, јер један пас трагач мијења од 25 до 30 припадника тима.

Тора што маркира - ту нема грешке

Он је нагласио да су током спасилачке мисије у Турској препознали колико је битно постојање пса трагача у тиму и да је пас Тора, која је заједно са њима радила, била равноправни дио тима и једини повријеђени члан у тиму.

"Све и један дан је радила, интересантна је њена поузданост у раду - све што је Тора маркирала, ми смо налазили тијела. И у тренутку када не ради за наш тим, други тимови су тражили да Тора одради и за њих", нагласио је Новитовић и додао да су максимално излазили у сусрет сваком тиму који је тражио помоћ од Торе.

Он је појаснио да пси трагачи и њихови водичи 24 часа морају имати контакт.

Новитовић је подсјетио да је Тора, која је власништво Горске службе спасавања Бањалуке, први дан повриједила ногу на стакло на једној рушевини и њихов медицинар је покушао то да санира, али је услиједила блага сепса, па је ветеринар у Кахраманмарашу ушио и очистио рану и добила је пуну медицинску његу.

"Како је рекао један колега - ако бисмо то превели на спортски рјечник - да она игра за прволигаша - а то је Горска служба спасавања Бањалука, али је далеко поноснија зато што је у репрезентацији Републике Српске", истакао је Новитовић.

Послије Турске ништа више није исто

Он је рекао да послије Турске ништа није исто зато што се тим вратио са много више искуства - знају колико зависе један од другога, колико зависе од нечије помоћи и свјесни су да послије ангажмана у Турској имају много више пријатеља у земљама окружења.

Новитовић је рекао да, ако нека земља има развијен систем заштите и спасавања - онда је то Турска, али се показало да ни то није било довољно да их заштити у онаквој катастрофи.

Он је рекао да чланови спасилачког тима из Српске нису могли своју свијест да припреме на оно што су затекли - на страховите сцене и ниво разарања.

"То су били страховити призори, велики број страдалих, јауци, крици окупљене родбине која се нада да у рушевинама има и преживјелих", навео је Новитовић и додао да су то све многочлане породице од пет, девет чланова.

Он је рекао да је у Кахраманмарашу 950 стамбених зграда буквално уништено - до темеља.

"Долазите на локацију гдје су једино спратне плоче сачуване, а у 50 центиметара између тих спратних плоча је цио спрат и са настрадалима, и намјештајем, и преградним зидовима. Нашу екипу су сачињавала 22 припадника која су прошла све обуке и имали заједничке вјежбе. То је окосница тима и знамо се довољно добро, али оно што нас је дочекало у Турској нико од чланова екипе није могао ни да предвиди", навео је Новитовић.

Он је рекао да су људи у Турској, без обзира на сав бол и патњу које су преживљавали, имали и достојанство, и поштовање, и уважавање за све припаднике спасилачких мисија - не само за припаднике њиховог АФАД-а, него и за све спасиоце који су дошли да помогну.

"Они су свјесни несреће и трагедије која их је задесила, али имају људско достојанство и захвалност свима који им помажу да прођу кроз то, ни у једном тренутку нас нису довели у ситуацију да по било ком питању имамо проблем и неки ризик безбједности", истакао је Новитовић.

Он је подсјетио да су се током њиховог боравка у Турској појављивале информације да се повукао тим из Њемачке и Аустрије, али да тим Републичке управе цивилне заштите ни на једној локацији није имао никакав безбједносни проблем.

Само руски тим стигао прије српског у Кахраманмараш

Новитовић је подсјетио да је њихов тим у Турску отишао на основу одлуке Владе Републике Српске и према наредби предсједника Републике Милорада Додика, са којима су били у сталној комуникацији од тренутка када су кренули за Турску.

"Контактирали смо колеге у турском АФАД-у да ли су спремни да прихвате тим из Републике Српске у своје тимове и да заједно са њима раде. Одговор је био потврдан, ми смо захтјев од њих примили у 9.47 часова, а јединица је у Републичкој управи у Бањалуци била мобилисана у пуном саставу тог дана у 20.00 часова", подсјетио је Новитовић и додао да би, да су могли да организују авионски превоз у току ноћи, то урадили.

Он је истакао да су међу првима стигли у камп АФАД-а у Кахраманмарашу - само су колеге из руског МЧС-а биле прије њих.

Новитовић је рекао да је успјех мисије и тима то да су се сви вратили живи и здрави и нагласио да све што се улаже у Републичку управу цивилне заштите није трошак, већ нешто што ће се вишеструко вратити у тренутку када се то буде очекивало - да пруже помоћ грађанима Српске, да заштите њихове животе, имовину, да заштите Републику Српску.

"Осим да помогну, важно ми је било да се сви врате живи и здрави. То је велика одговорност. Успјех је, осим проналаска дјевојчице Ирмак, да смо се сви живи и здрави вратили и да смо били понос свих грађана и понос Републике Српске. На повратку сам се нашалио са тимом и рекао - колико сам пута за десет дана у Турској очитао `Оче наш`, сада да упишем Богословију завршио бих је за шест мјесеци", рекао је Новитовић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана