Новинару Николи Морачи враћен телефон

ГС
Новинару Николи Морачи враћен телефон

БАЊАЛУКА - Николи Морачи, новинару ЕуроБлица и портрала Српскаинфо враћен је мобилни телефон који му је прије три мјесеца одузет по налогу бањалучког Окружног јавног тужилаштва.

Морачи је телефон одузет након што је одбио да открије податке о свом извору, а потез полиције и тужилаштва јавност је оцијенила као притисак на рад новинара, пише СрпскаИнфо.

-Телефон је био депонован у Основном суду гдје је требао бити упаљен, али то нису успјели јер је телефон заштићен нумеричким кодом који такође нисам хтио да откријем. Углавном, истражиоци нису успјели да га отворе и када су исцрпили све могућности није било разлога да га више држе и вратили су ми га - рекао је Морача.

Он се захвалио свим колегама новинарима и осталим људима који су од почетка били уз њега и пружили му подршку.

Новинар ЕуроБлица и портала СрпскаИнфо Никола Морача саслушан је у ПУ Бањалука због наводне “повреде тајности поступка”.

Он је саслушан данас у својству осумњиченог за кривично дјело повреда тајности поступка

Морача је саслушан због текста који је објавио у вези са случајем силовања осамнаестогодишње дјевојке, које је недавно пријављено у Бањалуци, а за које је осумњичен М.К. (19) из Бањалуке.

Измјене закона

СрпскаИнфо

Новинари и активисти из Републике Српске, међу којима је и Морача представили су резултате посјета Бечу, Стразбуру и Бриселу на којима су тамошње званичнике упознали са проблемима који слиједе ако власти Републике Српске истрају и усвоје измјене Кривичног законика о криминализацији клевете и увреде, као и закона о регистрацији страних агената.

Протеклих дана одржано је више састанака са званичницима институција ЕУ, Савјета Европе, ОЕБС и Међународног институту за медије, a посјетили су и Групу пријатеља ОЕБС за безбједност новинара, као и Међународну федерацију новинара.

У групи новинара и активиста били су  и Дејан Шајиновић из “Независних новина” и Вања Стокић из “еТрафике”, те активисткиња и правница Јована Кисин Загајац и Ивана Корајлић, извршна директорка канцеларије Транспаренси Интернешенел у БиХ у Бањалуци.

– Идеја је била са се представници упознају са амбијентом у коме раде новинари, али и са стањем демократије у Републици Српској. Надамо се да најављене измјене КЗРС никада неће доћи у Народну скупштину у форми приједлог – рекао је Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука.

Дејан Шајиновић је нагласио да су саговорници знали ситуацију у БиХ, али да је важно да из личне перспективе виде са каквим се проблемима сусрећу новинари активисти у БиХ.

–Ако буду усвојене измјене КЗРС свануће нови дан. Ништа се неће десити но за седам дана, годину дана. Али постепено ће то бити пут без повратка – рекао је Шајиновић.

Према ријечима Иване Корајлић најбоље би било да није било потребе да се од међународних институција тражи да апелују на власт у Српској.

– То не би било потребно да власт слуша став грађана. Јавна расправа је била фарса. Министарство правде је већ рекло да су све што имају рећи, рекли у Нацрту. Од институција у Бриселу смо добили увјеравање да ће се додатно обраћати институцијама Српске. Ово ће утицати и на извјештај ЕУ о напретку БиХ – каже Корајлићева.

Морача је изјавио да је стекао утисак са су направили поприличну буку овом посјетом.

–Надамо се да овај закон неће бити усвојен, да ћемо моћи нормално да радимо свој посао. Ако га усвоје, биће јако тешко. Било је ријечи о томе да криминализација клевете постоји и у неким земљама ЕУ. Да, али БиХ нема независно правосуђе – рекао је Морача .Вања Стокић је подсјетила да је одржано 16 састанака са око 70 људи и да је на већини њих видјела да су шокирани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана