Новинари у никад горем положају

Жељка Домазет
Новинари у никад горем положају

Сарајево - У БиХ је присутно насиље, узнемиравање и застрашивање новинара, који тешко остварују своја социјално-економска права, а свеукупно стање у медијима данас је много лошије него ранијих година.

Навела је то омбудсман за људска права БиХ Јасминка Џумхур, представљајући "Специјални извјештај о положају и случајевима пријетњи новинарима у БиХ" јуче у Сарајеву.

Према индикатору нивоа медијских слобода и безбједности новинара за децембар 2016. године, БиХ се нашла на 65. мјесту, од укупно 180 обухваћених земаља. 

Омбудсман је навела да се новинари у великом броју случајева суочавају са повредама права из радних односа, као и да су сви субјекти обухваћени истраживањем - извршна власт, политичке партије и новинари, указали да се највише крше економска права новинара. 

- Нажалост, присутно је насиље, узнемиравање и застрашивање новинара. Напади на новинаре представљају напад на демократију и сваки случај се коришћењем међународних механизама може довести пред Европски суд. Пракса Европског суда за људска права показује да су ти случајеви у већини ријешени у корист новинара - рекла је она, додајући да се из разговора са новинарима види да их већина нема  закључене уговоре о раду, немају право на синдикално организовање, те питање јасно дефинисаног радног времена, односно прековременог рада. 

Када је ријеч о нападима на новинаре, Џумхурова је истакла да су тужилаштва у БиХ добила различите одговоре који се могу сврстати у три категорије. 

- Једна група тужилаштава је одговорила да не води евиденцију о професији оштећене стране, друга група под истим околностима доставила је информацију да нема таквих евидентираних предмета. Трећа група тужилаштава доставила је потпуне показатеље - рекла је она, додајући да питање напада на новинаре није толико ефикасно процесуирано, иако је као такво пријављено надлежним тужилаштвима, као и да нису сви напади код надлежних органа и пријављени. 

Џумхурова је нагласила да је потребно законом прописати кривично дјело напада на новинаре. 

Обмудсман Нивес Јукић напоменула је да је извјештај сачињен на основу препоруке Савјета министара БиХ и уз подршку Мисије ОБЕС-а у БиХ, те да су коришћене методе анкете и интервјуа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана