Новинари подржали колегу Николу Морачу

Јасмина Салопек
Новинари на Тргу Крајине
Foto: В. ТРИПИЋ | Новинари на Тргу Крајине

БАЊАЛУКА - Бројни новинари из Бањалуке окупили су се данас на Тргу Крајине у овом граду како би пружили подршку колеги Николи Морачи, те изразили незадовољство због начина на који је новинар "Еуроблица" саслушан у Полицијској управи Бањалука.

Морача је саслушан у својству осумњиченог за кривично дјело повреда тајности поступка, а у вези са текстом о случају силовања 18-годишњакиње, које је недавно пријављено у Бањалуци за шта је осумњичен М. К. (19).

Предсједник клуба новинара Бањалука, Синиша Вукелић рекао је да је полиција искористила институционалну надмоћ да присили Морачу да наводно добровољно преда свој телефон.

- Присиљавање новинара да открије извор је непримјерено демократским друштвима. Полиција добро зна да новинар мора открити извор када је у питању убиство, што у овом случају нема говора - рекао је Вукелић.

Морача о хапшењу: Све је било као у филму

- Све је почело ноћ прије, када сам добио информацију од мени јако добрих људи да ме полиција тражи на њиховим адресама - рекао је Морача, на данашњем скупу подршке.

Он је нагласио да је све је изгледало као у филму.

- Обавијестио сам уредника да ме траже, па ме је онда он након сат времена обавијестио и да су ме тражили у редакцији. То је било пола девет навече, тражили су ме јер ме као нису могли наћи тамо гдје живим - додао је он.

Он је рекао да су знали и захваљујући броју телефона гдје се налази, те је одлучио да се сам јави.

- Отишао сам код адвоката и нас двојица смо око 10 отишли у полицију. Отишли смо у сектор за крвне и сексуалне деликте. Питали су ме разна питања, како то и иде. И све је било у реду до момента када су ме питали ко ми је извор у тексту. Рекли су ми да ћу имати статус свједока - рекао је Морача.

Морача је рекао да неће открити изворе, јер кад би то урадио више се не би бавио новинарством.

- Тада се тотално мијења прича, они улазе и излазе, носе неке папире. Зове ме Тркуља, главни и одговорни уредник, ја се покушавам јавити на телефон, а тада ми се одузима телефон и издаје наредба о одузимању телефона. Адвокат и ја се хватамо за главу, питамо шта се дешава, око чега се води истрага. Углавном, осумњичен сам за кривично дјело 337 Одавање службене тајне - истиче он.

- Ја питам ко је одавао, јер пратим црну хронику 20 година, јер кад се случај прогласи службеном тајном, онда се ту не смије ни прићи. Не знам ко је ово прогласио службеном тајном. Полиција наводи да може институција, добро, то је њихово - додаје Морача.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана