Новић: ВСТС да позове на одоговорност оне који воде политичке процесе у БиХ

Срна
Новић: ВСТС да позове на одоговорност оне који воде политичке процесе у БиХ

САРАЈЕВО - Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је Срни да очекује да ће Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ помно пратити шта се дешава у вези с подизањем оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора "Службеног гласника" Милоша Лукића и да ће позвати на одговорност оне који воде политичке процесе у овој земљи.

Новић је рекао да је враћање оптужнице против Додика и Лукића на дораду доказ да је Тужилаштво БиХ под директним утицајем неких политичких структура у БиХ, посебно ван БиХ - појединих амбасада и амбасадора.

-Несхватљиво је и невјероватно, на сцени је правни дилетантизам, неспособност и нестручност ако су тужиоци подигли оптужницу против челног човјека у Републици Српској и једног од најутицајнијих људи у БиХ и региону, а да нису знали да опишу чињенично стање - због чега подижу оптужницу и на који члан Закона се позивају - појаснио је Новић.

Напоменуо је да не мисли да су нестручни у томе, али када раде по диктату логично је да не знају шта ће навести у образложењу.

-То сваки студент Правног факултета зна изузетно добро - да се не може поднијети ни кривична пријава ако нема основане сумње за почињено кривично дјело, а поготово да се подигне оптужница - навео је Новић.

Да је мало правде у овој земљи и објективног понашања у правосуђу, односно Тужилаштву, додао је Новић, сада би тужиоци који су поднијели тако дилетантску оптужницу поднијели оставке и отишли са дужности.

Упитао шта може очекивати грађанин када се против њега покрене истрага?

-Сматрам да је овдје на сцени демонстрирање политичке ујдурме која се води против предсједника Додика и Лукића - оцијенио је Новић.

Додао је да упозорење Суда тужиоцима да траже "на основу чега и из чега произилази саучесништво, а посебно кривична одговорност Додика и Лукића" довољно говори о оптужници.

-Камо ће то кренути - видјећемо, али се надам и вјерујем да Суд нема никакво упориште да потврди оптужницу, а он ће се сада о јаду забавити јер треба доказати нешто што је недоказиво у праву - сматра Новић.

Он је истакао да је разочаран Тужилаштвом, а поготово људима који су у то ушли из политичких побуда.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита, али ју је Суд БиХ вратио на уређење и допуну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана