Новић тражи одговор на питање како је дато признање Седмој муслиманској витешој бригади

Срна
Новић тражи одговор на питање како је дато признање Седмој муслиманској витешој бригади

САРАЈЕВО - Предсједавајући Клуба Срба Средоје Новић данас је на сједници Дома народа парламента БиХ исказао интересовање на основу којих законских овлаштења произилази да се додјели признање Удружењу Седме муслиманске витешке бригаде из Зенице и о томе затражио писани одговор.

Новић је поставио делегатско питање у вези са додјелом тог признања и затражио писани одговор с обзиром да сједници не присуствује министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез.

Он је нагласио да је покушао доћи до одговора кроз институицје али да је у Комисији за одбрану и безбједност, нажалост, онемогућено да се постави питање и затражи одговор.

“Да ли је тачно да је Штаб Оружаних снага или неко други унутар Оружаних снага додијело признања Удружењу Седме муслиманске витешке бригаде из Зенице? Ко је и када покренуо иницијативу коме је упућено и ко је упознат и ко је одлучивао о томе?

Да ли је тиме нарушена неутралност Оружаних снага БиХ и људска права других?”, упитао је Новић. Новић је указао да је неопходно да се ускладе термини сједница Дома народа и Савјета министара како би министри могли да присуствују сједницама Дома. Делегат Клуба српског народа Сњежана Новаковић Бурсаћ поставила је питање министру за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлиду Хуртићу да ли је Министарство информисано да неколико повратничких села међу којима су Трубар и Овчијево у Унско-санском кантону немају струју и шта ће се предузети да се проблем ријеши.

“Постоје људи који 25 година од повратка у села и 28 година од престанка рата немају инфраструктуру и струју у 21. вијеку. Ја сам готово сигурна да је разлог што је то тако да су ти људи непожељни у тим својим крајевима и ријеч је о Србима”, навела је Бурсаћева.

Делегат Џемал Смајић поставио је питање Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара у вези са тиме шта је ово министарство предузело у вези неиздавања доказа о поријеклу возила из ЕУ чиме се чини штета увозницима роба у БиХ. Он је навео да доказ о поријеклу робе издају царинске власти земље извозника, због чега увозници могу бити ослобођени плаћања царине ако посједују такав доказ који попуњава извозник.

Делегат Златко Милетић поставио је питање Савјету министара у вези са заштитом домаће производње, наводећи да су поједине европске и земље региона заштитиле домаћу производњу. “БиХ има предиспозиције за много развијенију пољопривреду, а домаћа производња је доведена у фазу опстанка. Због тога се намеће питање да ли ће Савјет министара предузети мјере у смислу промјене политике у смислу заштите домаће производње”, упитао је Милетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана