Новић: Срби неће напустити вјековна огњишта

Срна
Новић: Срби неће напустити вјековна огњишта

САРАЈЕВО - Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштне БиХ Средоје Новић рекао је Срни да се питањем напада на Србе у ФБиХ морају детаљно бавити надлежне структуре, поручивши да Срби неће напустити своја вјековна огњишта иако их нападима желе заплашити.

"Након бројних непримјерених реторика које поједини политичари у ФБиХ стално понављају и стално нападају де факто у цијелини српски народ, никако није чудо што се у БиХ све више и више појављују одређени инциденти у којима су страдалници и жртве српски повратници", рекао је Новић Срни, реагујући на напад на игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи, гдје је више непознатих особа напало српску дјецу, а игралиште и село облијепљени кукастим крстовима, словом "У" и "ХВО".

Новић је истакао да сама чињеница да је напад извршен на дјецу и да је цијело насеље облијепљено кукастим крстовима довољно говори да се националистичка реторика и националистичко-фашистички симболи из Хрватске постепено селе и у Херцеговину, односно БиХ.

Он је истакао да циљ тога није ништа друго него да се заплаши цијелокупан српски народ и да им се коначно још једном каже да нису добродошли у БиХ.

"Тога ће бити све више и више, уколико власти у ФБиХ не буду схватиле да је БиХ држава свих народа, и Хрвата, и Бошњака, али и Срба. Нека не мисле баш да ће Срби, иако су малобројни и истријебљени у бројним прогромима у Херцеговини, напустити вјековна огњишта. То морају сви да знају", поручио је Новић, који је и члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

Новић је додао да је то све поразно, уколико се томе додају и поједини инциденти који се јављају усред Сарајева, гдје се пријети министру безбједности, гдје му се може препријечити пут, гдје се сутра може уперити пиштољем и било шта учинити, а да никога то ни најмање не забрињава.

"Нисам баш чуо озбиљну осуду било кога од политичких структура у ФБиХ када је ријеч о нападу на министра Нешића. Све то указује да се жели казати да Срби нису добродошли у ФБиХ. То је озбиљно питање којим се морају бавити надлежне структуре", закључио је Новић.

На игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи више непознатих особа напало је српску дјецу, а игралиште и село облијепљено је кукастим крстовима, словом "У" и "ХВО", потврдили су Срни мјештани овог насеља.

Дјеца су нападнута синоћ, а мјештани тврде да се кроз село прије четири ноћи чула и рафална пуцњава.

Баћевићи су српско повратничко село на југу Мостара.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић рекао је за Срну да је полиција добила пријаву да у селу Баћевићи има плаката увредљивог садржаја, након чега су припадници Одјељења криминалистичке полиције изашли на терен и спроводе истрагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана