Новић: Нема одустајања од захтјева за достављање информације оружаних снага

Срна
Новић: Нема одустајања од захтјева за достављање информације оружаних снага

САРАЈЕВО - Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Средоје Новић изјавио је да представници из Републике Српске неће одустати од захтјева да надлежна институција достави информацију у вези са медијским извјештајима да је Удружењу “Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде” из Зенице уручена захвалница Оружаних снага БиХ.

”Нећемо одустати од тога без обзира колико ко био против. Нећемо одустати не зато што је то историјско, толико кључно питање, већ напросто имамо право да тражимо информацију шта се дешава у Оружаним снагама”, рекао је Срни Новић, који је и српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Осврћући се на одлуку Комисије да прегласавањем представника из Републике Српске не уврсти у дневни ред данашње сједнице његов приједлог закључка да се од Оружаних снага затражи информација у вези са медијским извјештајима да је Удружењу “Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде” из Зенице уручена захвалница Оружаних снага БиХ, Новић је рекао да је фрустрирајуће понашање бошњачких чланова који не желе да се било шта затражи од званичних институција БиХ.

“Ових дана смо свједоци да све врви од информација да су Оружане снаге или неко у Оружаним снагама додијелио признање Удружењу жСедме муслиманске витешке ослободилачке бригадеж из Зенице, што је изазвало велики интересовање јавности”, подсјећа Новић.

Он је објаснио да је с циљем спречавања спекулација и добијања потпуне информације о томе да ли је неко то урадио намјерно, свјесно или не, у најбољој намјери затражио да се у дневни ред Комисије за одбрану и безбједност стави то питање и да се затражи информација од Оружаних снага да ли је то тачно, у складу са којим законом и ко је то урадио.

“Ту није било чак ни воље да се добије информација, а не било шта друго да би се евентуално предузело”, констатовао је Новић и додао да то отвара низ питања, у првом реду зашто неко жели било коме дати за право да може од званичних институција добити информацију.

Новић истиче да Комисија за одбрану и безбједност није комисија за заштиту околине него она која има надлежност да контролише законитост и уставност рада свих органа који се односе на одбрану и безбједност, између осталог и Оружаних снага и Министарства безбједности у дијелу који јој припада.

“Ако је то већ тако у овој БиХ, онда се поставља питање зашто представници Републике Српске да сједе тамо ако им се једногласно одбијају иницијативе, док се њихове усвајају као тачке дневног реда”, рекао је Новић.

Истичући да је то неприхватљиво, Новић је поручио да то не води напријед БиХ, без обзира шта ко о њој мислио.

“Владајућа структура унутар бошњачког народа мора добро да размисли да ли ћемо бити толерантни једни према другима или ћемо у старту, као што је било данас, заоштирити односе у тој комисији и тиме ставити тачку на њен даљи рад”, рекао је Новић и поручио да представници Српске неће одустати од данас изнесеног захтјева.

Новић је увјерен да би данашњи исход гласања био другачији кад би унутар владајуће структуре бошњачког народа знали како да иду даље.

“Просто ми се чини да су у грчу, страху од опозиције унутар властитог народа, односно СДА и да се плаше било шта самостално предузети”, закључио је Новић.

Сједница Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ прекинута је након што су је напустили присутни представници Републике Српске Средоје Новић и Дарко Бабаљ незадовољни јер у дневни ред није уврштена Новићева иницијатива у вези са медијским извјештајима о дођељивању захвалнице Оружаних снага БиХ Удружењу “Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде” из Зенице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана