Новић: Бећировић наступа као да је ВиХ само земља Бошњака

Срна
Новић: Бећировић наступа као да је ВиХ само земља Бошњака

САРАЈЕВО - Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић рекао је да бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић очигледно наступа као да је БиХ земља без Срба и Хрвата, без било кога другог осим припадника његовог, бошњачког народа.

Новић је изјавио да Бећировић мисли да живи у земљи Бошњака, лажно приказујући да припада онима који желе грађанску државу, а припада онима који нису ни за унутрашњи, ни за регионални, па ни за глобални мир.

“То је човјек који очигледно не сматра да је БиХ земља три народа и два ентитета и да без унутрашњег консензуса, дијалога, договора нема ниједног става који може бити валидан у међународним односима”, рекао је Новић, реагујући на Бећировићев став да су пуноправно чланство у ЕУ и НАТО стратешки циљеви БиХ и да БиХ није неутрална него опредијељена.

Новић је истакао да Бећировић никада за све ове године од када се бави политиком није рекао ниједну лијепу ријеч за друге народе и њихова права.

“Потпуно је јасно да нам је и онда када смо недавно били у сједишту НАТО-а недвосмислено речено да НАТО искључиво инсистира на сарадњи са БиХ, а не на њеном чланству све док се не постигне унутрашњи консензус. Наравно, то не важи за оне као што је Бећировић и њему слични који мисле да могу са БиХ управљати на начин да друга два народа потпуно игноришу и да мисле да је БиХ њихова држава”, нагласио је Новић.

Он је рекао да се једнако тако односе и они који пред међународним званичницима износе да се плаше Србије и границе са Србијом, хушкајући тако и стварајући климу против народа.

“Умјесто да се граде добри односи са сусједима - Србијом, Хрватском, Црном Гором, да се ти односи унапређују, они не желе било какву врсту дијалога. Они нису за мир, ни унутрашњи, ни регионални, па ни глобални”, рекао је Новић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић тврди да су пуноправно чланство у ЕУ и НАТО стратешки циљеви БиХ. Он је рекао да је на састанку са делегацијом Сјеверноатлантског савјета пренио да БиХ “није неутрална него опредијељена”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана