Новић: Политичко Сарајево погађа истина

Срна
Новић: Политичко Сарајево погађа истина

ТРЕБИЊЕ - Политичко Сарајево наивно мисли да ће, ако сруше Милорада Додика, срушити Републику Српску, али им ни једно, ни друго неће поћи за руком, изјавио је вечерас делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић.

Новић је истакао да сарајевске политичаре одавно није погодило тако нешто као писмо представника Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, које су упутили америчком Сенату и Представничком дому и Европском парламенту, а у коме је изнесена апсолутна и гола истину о ситуацији у БиХ.

Он је рекао да истина по правилу погађа и да у Сарајеву морају да схвате да Република Српска и српски народ јесу и треба да буду равноправни у БиХ, али да то они не могу да схвате.

-Чини ми се да се у овој фази све сконцентрисало, као да су посљедњи дани и сати одбројавања, прије свега, да се сруши Милорад Додик као предсједник и синоним Републике Српске и да ће тиме све бити лакше - изјавио је Новић новинарима у Требињу.

Он је рекао да не разумије зашто се дигла толика халабука у ФБиХ због тога, а не размишљају о томе што свакодневно свјетски медији пишу о могућем тероризму у БиХ, “Ал каиди”, муџахединима и слично.

-А зашто не предузимају толике мјере и не говоре, на примјер, о томе да је Сарајево један од најзагађенијих градова у свијету, као и о рјешавању питања саобраћаја, о убиствима у Сарајеву или о економским питањима у том граду, него су се сконцентрисали на тему Милорада Додика, као да у БиХ не постоји ниједно важно питање? - упитао је Новић.

Он је нагласио да они наивно мисле да, ако сруше Додика, да ће срушити Републику Српску.

-Али неће, јер је Република Српска много снажнија и у крви одбрањена - рекао је Новић и додао да ће и предсједник Додик и убудуће бити ту гдје јесте.

Представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ упутили су раније писмо америчком Сенату и Представничком дому, те Европском парламенту у којем су навели да је БиХ већ дуго уточиште радикалних исламиста и да националистичке политике највећих бошњачких странака потврђују намјеру да у БиХ владају без Срба и Хрвата.

Они су у писму истакли да у ФБиХ постоје села у којима становници спроводе шеријатски закон, као и да су дијелови БиХ насељени Бошњацима и даље дом бројним спавачким ћелијама “Ал каиде” и терористичке “Исламске државе” које би потенцијално могле бити активиране ако и када стигне наређење.

"Амбасадор Ирана би требало да буде проглашен персоном 'нон грата'”

Средоје Новић рекао је да би амбасадор Ирана требао да буде проглашен персоном нон грата да у БиХ постоји правна држава.

Новић је рекао да изјава иранског амбасадора да ће Иран, уколико затреба послати помоћ БиХ као што је то учинио и прије 30 година, не представља никакво изненађење, јер је та земља слала своје борце и за вријеме протеклог рата у БиХ.

-Видјели смо како су муџахедини одсијецали главе стотинама Србима на Озрену и видјели смо каква је то њихова демократија - рекао је Новић новинарима у Требињу.

Новић је истакао да ФБиХ очигледно одговара то што БиХ “није држава у оном смислу као што су државе свијета”, те да из безбједносних структура још склоњени такозвани “спавачи”.

-Они се већ сада увелико буде и чини се да сада много више гледају, него што спавају- рекао је Новић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана