Нови закон усклађен са Уставом

Агенције
Нови закон усклађен са Уставом

Осмаци – Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске (РС) Петар Ђокић увјерен је да у припреми и доношењу новог реформског Закона о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО) није направљена ниједна грешка која би могла да се доведе у питање усклађеност овог закона са Уставом Српске.

Коментаришући иницијативу ПДП-а да упути Уставном суду РС оцјену уставности појединих одредби овог закона, Ђокић је рекао агенцијама да тиме у овој странци покушавају извући политичку корист, која, увјерен је, “највише наноси штету покретачима иницијативе и систему у цјелини”.

“Покушавати доказати да је нешто неуставно у предметном закону, кога су подржали пензионери РС и социјални партнери, са којима су рађене припреме и доношење новог реформског Закона о пензијско-инвалидском осигурању, говори у прилог томе да сви ти људи не мисле као они у ПДП-у”, истакао је Ђокић.

Он је рекао да само покретање иницијативе није спорно.

“Сигурно је да ћемо и даље наставити да бринемо о стању у области ПИО и да предузимамо низ мјера да овај систем унапређујемо и да побољшавамо положај пензионера”, нагласио је Ђокић.

Истичући да су овом реформом обезбијеђене веће пензије за око 35.000 пензионера, Ђокић је рекао да се и даље тежи стварању услова да пензионери дугорочно могу да буду сигурни да ће имати редовне и гарантоване пензије, јер је РС преузела обавезу да гарантије њихову исплату.

Министар Ђокић је истакао да ће пензије расти у складу са економским јачањем и развијањем Српске.

Шековићи

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске настојаће да помогне општини Шековић да ублажи или ријеши нагомилане проблеми у привредној и социјалној сфери, најавио је данас ресорни министар Петар Ђокић.

На састанку Ђокића са руководством општине Шековић констатовано је да највећи проблем у привредној сфери представља незапосленост, док је, што се тиче социјалне сфере, неопходно стамбено збринути породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде.

Ђокић је рекао да ће о наставку програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида за 2012. и 2013. годину бити ријечи наредне седмице на сједници Народне скупштине РС, те да ће ове активности обухватити и општину Шековићи.

Начелник општине Шековићи Момир Ристић рекао је да је за ту општину приоритетна реализација пројекта смјештаја 12 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

“Општина већ има обезбијеђену локацију за изградњу борачке зграде и спремни смо да испоштујемо све обавезе које као локална управа имамо у том смислу”, рекао је Ристић.

Начелник општине Шековићи додао је да је са министром Ђокићем разговарао и о формирању нове борачке организације у општини Шековићи која ће, како каже, радити у складу са законом, за разлику од досадашње.

Циљ је, рекао је Ристић, да ту организацију воде некомпромитовани људи и учесници отаџбинског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана