Нови ултиматум још једна Шмитова фарса

Вељко Зељковић
Нови ултиматум још једна Шмитова фарса

САРАЈЕВО - Наредба Кристијана Шмита да Парламент БиХ најкасније до краја ове године усвоји техничке измјене Изборног закона представља класичну политичку и медијску фарсу.

Истакао је ово за “Глас Српске” делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић, коментаришући јучерашње ново упозорење, односно пријетњу Шмита, кога Српска не признаје за високог представника, да ће уколико се политичке елите у наредним данима, а најкасније до краја ове године не договоре о измјенама које се тичу изборног интегритета, он њих наметнути. Према ријечима Новића, ријеч је опет о недемократском и неуставном понашању Шмита.

- То доказује да БиХ није држава Срба, Хрвата и Бошњака, већ држава Кристијана Шмита - поручио је Новић.

Нагласио је да су измјене и допуне овог закона урађене прије мјесец дана те да су са садржајем упознати представници Европске комисије, али и ОХР-а у неком претходном периоду.

- Каже да их је неопходно усвојити, иако је до краја године остало седам, осам радних дана. Такође свјесно заборавља да су оне већ припремљене и то у консултацијама са иностраним представницима, али и опозиције. Остало је само да про форме буду потврђене у Парламенту. Не знам шта је Савјет министара урадио са тим актом, јер је њима прослијеђен на потврђивање. Очигледно је све фарса. Можда Шмит мисли да Парламент БиХ треба уклонити и не треба ни бирати убудуће, већ све препустити њему. И то је оно што је трагедија ових народа у БиХ и ове државе - рекао је Новић.

Слично мишљење дијели и делегат Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ, наводећи да је оно што је изговорио Шмит на јучерашњем обраћању невјероватно.

- Он и даље покушава да се представи као неко ко може да узурпира власт, односно надлежности Парламента БиХ. То је невјероватно. Не знам шта је човјеку у глави и о чему размишља. Неизабрани странац без икаквог легитимитета нашао се да прича о интегритету. То је парадокс - истакла је Новаковић Бурсаћ.

Шмит је јуче истакао да је то његов посљедњи позив властима у БиХ да донесу ову одлуку. Како је појаснио, неопходно је увођење нових технологија за изборе, односно електронског пребројавања гласова и идентификације бирача путем отиска прста. Друга ствар коју политичари треба да ураде, како је рекао, јесте реструктурирање надзора процеса гласања.

- То мора бити неутрално. Морамо промијенити механизме бирања тих људи, а то више неће бити посао који ће радити политичке странке - истакао је Шмит у свом ванредном обраћању.

Рекао је и да овдје није ријеч о његовом мијешању у рад Парламента, него о “јачању демократије у БиХ о којој се не може говорити без повјерења бирача у изборе”. Указао је на то да оно што тражи од Парламента није ни на који начин повезано са другим питањима Изборног закона БиХ, као што је бирање Предсједништва БиХ.

- Волио бих да домаћи органи нађу рјешења, али то мора да се деси сада, не у наредном мјесецу, години. У наредне двије три седмице бисмо сви жељели да видимо резултат. Уколико до њега не дође, онда не можемо зависити од неких нових обећања. Не! Мора се одмах, а ако то не буде урађено, сви знају да има једна особа у граду која има ту надлежност и овлашћење да то донесе - рекао је Шмит.

Извор свих криза

Према ријечима делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Радована Ковачевића Шмит се сваким даном труди да докаже да је он убједљиво највећи проблем БиХ. Сматра да Шмит није помогао нити допринио да иједан проблем у БиХ буде ријешен, већ је, напротив, увијек изазивао нове проблеме и кризе у БиХ.

- У БиХ одлуке могу да доносе искључиво представници грађана у парламентима и другим институцијама, а притисак на представнике грађана у парламентима могу да врше искључиво грађани - поручио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана