Нови систем уласка у земље ЕУ ступиће на снагу идуће године

ГС
Нови систем уласка у земље ЕУ ступиће на снагу идуће године

Иако је претпрошле године најављено да ће Европски систем путних информација и ауторизације (ЕТИАС) бити уведен током 2023. или 2024. године и за држављане Босне и Херцеговине који путују у земље ЕУ, стиже информација да се то очекује тек наредне 2025. године.

Из Делегације ЕУ у БиХ за Кликс.ба је речено да се очекује да ће ЕТИАС постати оперативан средином 2025. године.

„Нови систем путовања ће омогућити ефикасније и брже процедуре граничне контроле, мање бирократије, мање кашњења за путнике, бољу сигурност, побољшану превенцију ирегуларних миграција и генерално ефикаснију процедуру управљања границом“, рекао је портпарол Делегације ЕУ и Уреда специјалног представника ЕУ у БиХ Фердинанд Кениг.

Путем ЕТИАС система не уводе се поново обавезе сличне визама, а путници из земаља безвизног режима са ЕУ, укључујући оне из Босне и Херцеговине, и даље ће уживати погодности безвизног режима.

Ипак, прије путовања мораће попунити апликацију и платити накнаду у износу од 7 евра.

„Држављани изван ЕУ којима није потребна виза за путовање у шенгенску зону мораће прије путовања поднијети захтјев за одобрење путовања путем једноставне процедуре преко ЕТИАС-ове веб странице или мобилне апликације, уз обавезу плаћања накнаде у износу од 7 евра. Пријава и плаћање ће бити могуће искључиво путем интернета, а за сада нису предвиђене друге могућности пријаве или плаћања“, додали су из Делегације ЕУ.

Апликанти млађи од 18 или старији од 70 година биће ослобођени овог плаћања.

Одобрена ЕТИАС дозвола важи три године или до истека важења путне исправе, а одобрење дозвољава грађанима који нису из ЕУ да остану у ЕУ и шенгенској зони 90 дана.

Држављани изван ЕУ који имају службени боравак у земљи ЕУ могу бити изузети од ЕЕС-а и ЕТИАС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана