Нови рок за процесуирање предмета ратних злочина

Срна
Нови рок за процесуирање предмета ратних злочина

Савјет министара продужио је рок за поцесуирање предмета ратних злочина до краја 2025. године пред правосуђем БиХ.

Тиме је за двије године продужено спровођење стратешког циља један Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина који гласи "Процесуирати најсложеније и најприоритетније предмете ратних злочина пред Судом и Тужилаштвом БиХ, а остале предмете пред правосудним тијелима ентитета и Брчко дистрикта".

Савјет министара усвојио је раније информацију у којој је наведено да досадашња динамика рјешавања предмета ратних злочина и број преосталих неријешених предмета ратних злочина пред правосуђем БиХ указују на немогућност њиховог рјешавања у раније постављеном року, до краја 2023. године, саопштено је из Савјета министара.

Осим тога, Савјет министара задужио је све институције БиХ да интензивирају превођење прописа на енглески језик у процесу усклађивања са правном тековином ЕУ, те да преводе редовно достављају Дирекцији за европске интеграције на контролу квалитета.

Овај закључак донесен је у очекивању датума за отварање преговора са ЕУ с циљем адекватне припреме за наредну фазу у процесу приступања, која укључују аналитички преглед усклађености законодавства БиХ са правном тековином ЕУ.

На приједлог Министарства иностраних послова, министри су данас утврдили Приједлог одлуке о ратификацији Споразума између ЕУ и БиХ у програму за сарадњу у области опорезивања "Фискалис" за период од 2023. до 2027. године, који ће бити достављен Предсједништву БиХ.

Овај програм усмјерен је на побољшање функционисања пореских система пружањем подршке државама чланицама, њиховим пореским управама и службеницима у борби против пореских превара и утаја.

Савјет министара утврдио је и Приједлог основа за закључивање споразума о финансирању поновног успостављања заједничке сталне изложбе у Блоку 17. Музеја Аушвиц-Биркенау и текст Споразума, који ће бити упућен Предсједништву БиХ.

За потписника овог споразума предложен је амбасадор БиХ у Француској Бојана Кондић-Панић, а осим БиХ овај споразум ће потписати и представници Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније и Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана