Нови пресјек дисциплине у области јавних набавки на нивоу БиХ: Исте грешке понављају годинама

Ведрана Кулага Симић
Нови пресјек дисциплине у области јавних набавки на нивоу БиХ: Исте грешке понављају годинама

САРАЈЕВО - Да уговорни органи у БиХ “лове у мутном”, потврдио је и нови пресјек спроведених поступака јавних набавки у 2022. години у којем је упозорено на понављање старих грешака, а високо на листи је и упорно прибјегавање закључивању уговора далеко од очију јавности и закона.

Агенција за јавне набавке БиХ скројила је прву верзију извјештаја о праћењу поступака јавних набавки за 2022. годину који је упутила на консултације на заједничком нивоу власти. Из тог документа је видљиво да је поново у добром дијелу уговорених послова за набавку робе, услуга и других ставки примјетно кршење, односно избјегавање одредаба важећих Закона о јавним набавкама.

Кроз праћење неколико десетина хиљада уговора уочено су неправилности у систему које уговорни органи, махом предузећа и институције, понављају. Они се, углавном, односе на лоше планирање набавки, велики број измјена планова и лошу реализацију, али и на спровођење преговарачких поступака без објаве обавјештења, који важе за најнетранспарентније и најподложније корупцији, у случајевима кад нису испуњени услови за примјену те врсте поступка јавне набавке.

Високо на листи је и изостанак сарадње уговорних органа са Агенцијом за јавне набавке и необјављивање обавјештења о додјели уговора за одређене поступке, иако је то њихова законска обавеза, док је и овај пут упозорено и на мањак едукованих кадрова у уговорним органима који раде те послове као и припремају тендерске документације.

- Евидентно је и одустајање понуђача од закључивања уговора, и то након окончаног поступка јавне набавке, нарочито након одржане е-аукције или након закључивања уговора, што директно утиче на ефикасност набавке - наведено је у извјештају.

Агенција је у 2022. години поднијела 18 захтјева за покретање прекршајног поступка. У два предмета постојале су индиције о почињеном кривичном дјелу те су документа достављена надлежним тужилаштвима.

- Осам прекршајних пријава је поднесено због спровођења преговарачког поступка без објаве обавјештења тамо гдје за то нису били испуњени услови, а шест због неодговарајућег поступка, односно прекорачења вриједносног разреда. Двије пријаве су поднесене због закључења уговора без претходног поступка јавне набавке, јер се није радило о изузећу од примјене закона, док су двије услиједиле због необјављивања обавјештења о додјели уговора, односно достави извјештаја - потврђено је у Агенцији.

Посебно је наглашена чињеница да уговорни органи понављају грешке, те да за примјену преговарачког поступка без објаве обавјештења морају бити испуњени услови, што уговорни органи цијене паушално.

- На овакво поступање органа индиректно утиче и неблаговремено усвајање буџета/финансијског плана, а што се директно одражава на правовремено покретање транспарентних поступака јавне набавке - закључак је Агенције из које су потврдили да је смањење броја ових уговора у односу на период од 2019, односно 2020, када је било повластица усљед пандемије вируса корона, али и због сталних контрола те политике прекршајних пријава.

Надлежни су, како је наведено, од јануара 2020. до краја децембра 2022. поднијели 11 пријава у случајевима у којима су постојале индиције да повреде Закона о јавним набавкама садрже елементе кривичног дјела. У само једном случају је дошло до процесуирања, а поступак још није окончан у Суду БиХ.

Ревизори

На игнорисање постојећих закона годинама упозоравају и ревизори. Њихов став је да уговорни органи, према подацима до којих су дошли на основу својих анализа, не планирају на вријеме послове, због чега често долази до измјена и допуна планова јавних набавки. Осим тога, изостаје праћење реализације закључених уговора/оквирних споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана