Нови покушај преноса надлежности на заједнички ниво: Марфи оком, Бећировић скоком

Вељко Зељковић
Нови покушај преноса надлежности на заједнички ниво: Марфи оком, Бећировић скоком

САРАЈЕВО - Област енергетике у надлежности је ентитета и свако евентуално прејудицирање било каквих рјешења на заједничком нивоу представља ћорав посао.

Истакао је ово министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац коментаришући јучерашњу одлуку бошњачког члана Предсједништва Дениса Бећировића да у званичну процедуру упути Приједлог државног закона о транспорту природног гаса, регулатору и унутрашњем тржишту у БиХ. Бећировић је рекао како је ово први пут да се од потписивања Дејтонског мировног споразума предлаже уређење сектора природног гаса у БиХ на цјеловит начин, док му је Кошарац одговорио да је енергетика била и остала уставна надлежност ентитета.

- Потпуно је немогуће донијети закон о гасу на нивоу БиХ, или неке друге законе у легислативи која регулише енергетику, јер је то надлежност ентитета - категоричан је Кошарац.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић каже како Бећировић већ два пута покушава наметнути питање регулације гаса те оцјењује да је ово још један у низу покушаја наметања закона који нема правног основа, појашњавајући да Република Српска има Закон о гасу и сертификованог оператера транспортног система, што ФБиХ нема.

- ФБиХ има само неку уредбу којом је регулисана област гаса и зато што не могу да ријеше тај проблем код себе, сад покушавају да развале систем Српске која је то већ ријешила врло квалитетно и у складу са европским директивама, на законит и функционалан начин - поручио је Ђокић.

Извор “Гласа Српске” сматра да је овај потез Бећировића највјероватније иницирао амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи који је недавно “препоручио” да се донесе један такав закон, који би прво ријешио питање наводне енергетске зависности БиХ од јефтиног руског гаса, а онда и омогућио да предузеће “БХ-гас” има монопол на овом тржишту, што представници хрватског народа не желе да прихвате.

- Иза ових покушаја да се и енергетика стави у надлежност државе, а отимајући од ентитета, крију се двије приче. Прва се односи на покушаје бошњачких политичара да буквално све централизују, што не постоји нигдје у свијету. Желе уништити Српску. Друга ствар, ради се о америчким, односно западним интересима на овим просторима. Они на овај начин желе блокирати пројекат Српске и градњу гасовода који би био спојен на “Турски ток”, којим се транспортује руски гас. Умјесто тога они све раде да БиХ буде прикључена на такозвани “Трансјадрански гасовод”, који не може никако обезбиједити енергетску сигурност БиХ. Поред тога, никако не треба заборавити да се у Омишљају, гасном терминалу у Хрватској, највише продаје амерички ЛНГ гас, који је далеко скупљи од руског - истакао је наш извор.

Поручио је да се готово идентична прича крије и иза питања имовине, а што се опет најбоље може видјети из порука америчког амбасадора. Марфи је Влади ФБиХ недавно отворено сугерисао да изврши приватизацију свих јавних предузећа како би се обезбиједила њихова функционалност.

- Када би којим случајем Српској била отета и имовина, воде, шуме и други ресурси, и сведена на виши, државни ниво, то би онда омогућило западним компанијама да “поклопе” исте у комплету, јер би им то омогућила “грађанска опција”. Мислим да и све ово што се сада покушава наметнути води ка том циљу. Бећировић и слични њему предлажу пренос надлежности, а поједине западне земље их подржавају у томе ради својих интереса. Вјерујем да су поједине бошњачке елите спремне жртвовати све, само да би дошле до унитарне грађанске државе, па чак и сву стратешку имовину. Зар мислите да западне земље Украјину помажу зато што је воле? Ова земља обилује великим природним ресурсима, без којих ће остати  -  сматра наш извор.

Тржиште Српске

Директор предузећа “Гас-Рес” Момчило Антонић наводи да разумије Бећировића ако му је циљ да се БиХ што прије разгради. 

- Ако му је циљ да тржиште функционише, онда то не разумијем, јер је енергетика искључиво у надлежности ентитета. Наше тржиште је организовано као било које друго у ЕУ. Ми смо верификовани од Европске енергетске заједнице приликом добијања сертификата за оператера транспортног система -  истакао је Антонић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана