Нови начелник Сребренице има већину и у парламенту

Ведрана Кулага Симић
Нови начелник Сребренице има већину и у парламенту

СРЕБРЕНИЦА - Милош Вучић (СНСД) убједљиво је побиједио противкандидате у трци за начелника Сребренице, а судећи према првим изјавама, српске странке, које су стале иза њега у изборној кампањи, моћи ће да формирају скупштинску већину, што ће му увелико олакшати будући рад за, како сам наводи, добробит свих суграђана.

У сребреничку Скупштину улази 21 одборник, а прелиминарни и непотпуни подаци Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ на основу обрађених око 80 одсто бирачких мјеста показују да је девет странака прешло изборни праг.

Највише гласова од свих партија освојио је СНСД, а према броју гласова, када је ријеч о странкама са српским предзнаком, слиједе Уједињена Српска, СДС - Воља народа, ДНС, НПС и СП.

Носилац листе СНСД-а за сребреничку Скупштину Радомир Павловић за “Глас” каже да је СНСД убједљиво најјача партија у тој локалној заједници, што потврђује изборни резултат. За сада рачунају на шест или седам мандата у Скупштини, у зависности од епилога гласања путем поште. СДС и Уједињена Српска би, каже Павловић, требало да имају по два одборника, а остали по један мандат.

- У Скупштини ће српски одборници имати већину и моћи ћемо да доносимо одлуке за развој Сребренице, што је у интересу свих грађана. Ту неће бити проблема, политику ће водити побједници. Наш циљ је развој наше општине и њених капацитета да би нам свима било боље и да бисмо напредовали - истакао је Павловић.

Категорично одбацује оптужбе политичких представника Бошњака за изборни инжењеринг.

- Они су сами натјерали сународнике да се одјаве из Сребренице због овога или онога и зато не гласају у овој општини. Сада се крију иза те преваре, али је народ, који је злоупотријебљен за политичке циљеве, овај пут то препознао - рекао је Павловић.

Са првим човјеком одбора СДС-а Момчилом Цвјетиновићем, који је и освојио највише гласова на листи те странке за одборнике, јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

О плановима за Сребреницу говорио је и сам Вучић, који је, према до сада обрађеним бирачким мјестима, освојио 4.250 гласова, а његови противници Хамдија Фејзић, као независни кандидат, 1.323 те Александар Симић, такође независни кандидат, укупно 60.

Вучић је, како су пренијеле агенције, истакао да жели да промијени имиџ општине од мјеста у изумирању у општину која је у развоју и која је лидер у ужем окружењу.

- Циљ је да постанемо примјер како се може живјети заједно, радити и развијати се. Сматрам да су људи препознали могућности цијелог тима, али и мене као личност која ради, а не обећава много - истакао је Вучић и додао да је презадовољан одзивом бирача, уз опаску да се ради о најбољем резултату за начелника Сребренице од краја рата.

Вучић очекује и сарадњу са бошњачким странкама, која је постојала и раније, али је треба поставити, како каже, на здраве основе.

Према резултатима избора види се да је један број Бошњака гласао за њега.

- Желим да буду укључени у развој Сребренице, ако будемо успјели да постигнемо договор. А сматрам и да је заједнички интерес, и Бошњака, и Срба да се Сребреница развија. До сада нисам чуо да је иједна странка рекла да не жели да се Сребреница развија и напредује - наглашава Вучић.

A close-up of a documentDescription automatically generated

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана