Нови Град укинуо ванредну ситуацију: Уна и Сана се повлаче у корита

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

САРАЈЕВО - Опасност од поплава у градовима уз Сану и Уну је прошла, а у Општини Нови Град укинута је ванредна ситуација која је била проглашена због поплава које су настале усљед обилних падавина, рекао је Срни вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић.

Новитовић је рекао да је ванредна ситуација у Козарској Дубици још на снази и да је одлука о укидању на општинском штабу Цивилне заштите.

Он је рекао да је у опадању ниво водостаја и ријеке Уне и ријеке Сане, те да се прати водостај Саве због најаве моћгућег повећања дотока воде према Градишци и Српцу.

Грађани Приједора, Новог Града, Костајнице и Козарске Дубице, након четири дана борбе са воденом стихијом, ноћас могу мирно спавати.

Како је за Српскаинфо потврдио Новитовић ови крајеви више нису у стању повећаног ризика од поплава, а поплаве се не очекују ни у другим насељеним мјестима у Српској.

- Више од 24 часа нема падавина у сливу Уне и Сане, водостај обје ријеке од јуче константно опада. Сана је од јуче опала чак 40 центиметара, а Уна око 30 центиметара. Најспорије Уна опада у Козарској Дубици на ушћу у Саву, али Сава прихвата сву воду Уне и више нема разлога за страх – каже Новитовић.

Он додаје да је Сава на подручју Градишке и Српца у благом порасту и да ће се вјероватно излити на небрањено подручје, односно на поља и оранице, али да нема опасности за насељена мјеста. Додаје да ће се у наредна два дана Сана вратити у корито, а Уна у току наредне седмице.

- Ако узмемо у обзир да се по прогнозама, падавине у наредним данима бити од пет до десет литара кише по квадратном метру, можемо рећи да смо изашли из фазе ризика од поплаве

- каже Новитовић.

Новитовић је подсјетио да је ових дана забиљежен највиши водостај Уне, откако се мјере нивои ријека, па да није чудо што поплаве, које су их задесиле ових дана, мјештне Новог Града, Костајнице и Козарске добице подсјећају на катастрофалну 2014. годину.

Шта слиједи након поплаве

А након што је опасност од поплава прошла, припаднике Цивилне заштите, ватрогасце и волонтере у поплављеним градовима чека још много посла.  И данас и вечерас у Костајници, гдје је поплављено 25 помоћних објеката, шест кућа и два предузећа, пумпе за премпумпавање воде непрестано раде. Још данима се вода неће повући из дворишта и са поља уз ријеку Уну, а под водом је и пут према Козарској Дубици који је и даље затворен за саобраћај.

– Морамо ово трајно ријешити, ако хоћемо да живимо у Костајници. Не вриједи више крпити и страховати чим падне киша. Ја сам овдје рођен и овдје живим и више не могу гледати како се људи пате и живе у страху – рекао је Никола Јањетовић, начелник општине Костајница.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана