Новца за изборе још нема

Маријана Миљић Бјеловук
Новца за изборе још нема

БАЊАЛУКА - И локални избори, поред инвестиција, чекају новац из заједничке касе на нивоу БиХ, а да ли ће се та ситуација промијенити, нико за сада не говори јер су све снаге домаћих власти фокусиране на европски пут и кључне одлуке које у том домену треба да угледају свјетло дана.

С друге стране, док сви гледају у Брисел, вријеме цури и одлуци о привременом финансирању институција на нивоу БиХ, која је на снази до краја овог мјесеца, а нико за сада у јавности од домаћих власти не спомиње да ли ће до краја мјесеца бити усвајен буџет заједничких институција БиХ за 2024. годину. 

Министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић јуче није одговарао на наше позиве, тако да нисмо успјели добити одговор да ли ће до краја мјесеца бити усвојен буџет и колико новца је предвиђено за Централну изборну комисију (ЦИК), односно за одржавање локалних избора.

Из ЦИК-а такође јуче нисмо добили одговоре на питања које активности предузимају о питању предстојећих локалних избора, који би требало да буду одржани у октобру, те колико проблем прави то што тренутно немају новца на располагању за те активности. 

Међутим, како сазнајемо, у тој институцији потпуну реализацију активности  за предстојеће локалне изборе омета одлука о привременом финансирању, јер на располагању тренутно немају новац за све што је планирано прије доношења одлуке о расписивању локалних избора почетком маја.

С овим проблемом ЦИК се сусреће сваке двије године јер је свака друга изборна.  Тако су и претходни локални избори, који су одржани 2020. године, са првобитно планираног 4. октобра пролонгирани на 15. новембар те године управо због кашњења у усвајању буџета на нивоу БиХ.

Изборни закон БиХ дефинисао је да се локални избори финансирају 50 одсто из заједничке касе на нивоу БиХ, а преостали износ издвајају општине и градови.

- Исти проблем понавља се сваке двије године, тако је и 2022. године реаговао високи представник који је донио одлуку да се мора обезбиједити новац за одржавање избора. Вјерујем да ће власти убрзо донијети буџет институција БиХ јер новац мора бити оперативан у року од 20 дана од дана доношења одлуке о одржавању избора - казао је “Гласу” бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић.

Наглашава да би надлежни требало коначно да почну са усвајањем буџета у законском року.

- Не смије се дозвољавати да имамо сваке године одлуку о привременом финансирању. За тим треба посезати само у ванредним ситуацијама. Оно што је у нормалним државама изузетак, код нас постаје пракса, а то говори о одговорности политичара  - закључио је Шехић.

Нацрт буџета за наредну годину, према прописима, требало би да буде спреман још до октобра текуће године, и усвојен до 31. децембра исте те године, али то је у БиХ непознаница, због чега је постала пракса да су у првом, па и другом кварталу на снази одлуке о привременом финансирању. 

Текући расходи

Одлука о привременом финансирању институција на нуивоу БиХ значи да нема никаквих нових пројеката и да се новац може трошити само за текуће расходе и то у износу који је био на располагању у истом кварталу претходне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана