Новалићу се не иде у затвор, каже да има "неодложних обавеза"

Аваз
Новалићу се не иде у затвор, каже да има "неодложних обавеза"

Суд БиХ још увијек није одлучио о молби адвоката пресуђеног Фадила Новалића, бившег премијера ФБиХ, који је у афери "Респиратори" осуђен на четири године затвора.

Његови адвокати, подсјећамо, затражили су одгађање извршења казне затвора, која је према референтном акту Суда планирана за 6. март. Наиме, Новалић је у затвор требао још 29. фебруара, међутим референтни акт примио је касније, како би барем седам дана одгодио пут за Војковиће.

"Приватне обавезе"

Према информацијама "Аваза", Суд БиХ сутра ће одлучити о његовој молби, а Новалић је између осталог у захтјеву да му се одгодио извршавање казне навео да "има незавршених приватних послова у породичној компанији, који су неодложиви"?!

Осим тога, Новалићеви адвокати у захтјеву су навели да ће искористити право да траже од Предсједништва БиХ да помилује осуђеног Новалића.

Међутим, све је урађено с циљем да Новалић уопште не крочи ногом у Војковиће.

Како сазнаје поменути портал, Новалић је од адвоката тражио да искористе све правне лијекове како би што дуже остао на слободи.

То је видљиво и из молбе која је послана Суду БиХ. Према изворима из ове правосудне институције Новалић у захтјеву за одгађањем извршења казне навео да ће тражити од Предсједништва БиХ и право на помиловање.

Мишљење Суда БиХ

Захтјев за помиловање биће поднесен Министарству правде, које ће затим тражити мишљење од Суда БиХ, да би затим комплетна документација била послана Предсједништву БиХ на изјашњење.

До сада Предсједништво БиХ није се бавило помиловањем оптужених за високу корупцију, па је тешко очекивати да се Жељка Цвијановић, Жељко Комшић и Денис Бећировић упусте у ову врсту авантуре.

Осим тога, оно што је "Аваз" најавио прије мјесец дана, Новалићеви адвокати упутиће врло брзо и апелацију Уставном суду БиХ, како би указали на "повреду права" на поступак који је вођен пред Судом БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана