Новалић о санкцијама: Немам кредитне картице, урадио сам исто што и Трамп

ГС
Новалић о санкцијама: Немам кредитне картице, урадио сам исто што и Трамп

САРАЈЕВО - Бивши федерални премијер Фадил Новалић говорио је о животу под америчким санкцијама нагласивши да "не осјећа неке потешкоће", али да се то може промијенити. Открио је да не користи кредитне картице па самим тиме нема проблем код плаћања.

Новалић је одбацио наводе из Стате Департмента да је злоупотријебио функцију федералног премијера јер да је то урадио, како је казао, “неко би то процесуирао”. Актуелни посланик СДА у Парламенту Босне и Херцеговине додао је за Н1 да је урадио слично као бивши предсједник САД-а Доналд Трамп који је “слао писмо на адресу 130 милиона пензионера”.

НОВИНАР: Нашли сте се на америчкој “црној листи” јер сте у својству премијера ФБиХ “злоупотријебили податке о пензионерима у корист властите политичке странке, а противно законима БиХ”. Ви сте од Завода за пензионо и мировинско осигурање 2018. године тражили личне податке за више од 400.000 пензионера, које сте користили за слање писама пензионерима?

НОВАЛИЋ: Раније је била једна активност да се помогне пензионерима за струју. Ми то радимо редовно и одатле имамо те податке.

НОВИНАР: Да ли је то злоупотреба?

НОВАЛИЋ: Да је злоупотреба неко би то процесуирао. Пазите, и Доналд Трамп је слао писмо на адресу 130 милиона пензионера. Слично је радио и Борис Џонсон.

НОВИНАР: Како ви то знате?

НОВАЛИЋ: Ја сам то у Стејт Департменту прибавио. Кад вас стави на “црну листу” каже да имате три мјесеца да докажете да то није тачно. Послао сам им све податке попут ових да су и Таумп и Џонсон слали писмо. Нисам помињао Вучића који је слао 100 марака у писму.

НОВИНАР: Колико вам америчке санкције отежавају живот?

НОВАЛИЋ: Није нешто са чим се човјек поноси. Имам нормалан рачун у банци и не осјећам неке потешкоће, али може бити да искрсну.

НОВИНАР: Обично кажу да због санкција не могу више користити кредитне картице?

НОВАЛИЋ: Ја немам картице, не користим их.

НОВИНАР: Плашите ли се строжих санкција?

НОВАЛИЋ: Видим да је у данашњем свијету све могуће. Оптуже вас за нешто и то је то. Они сада вежу свашта уз СДА…

НОВИНАР: Зашто је СДА на мети?

НОВАЛИЋ: То је питање за Американце. СДА је несразмјерно кажњена. И онда се питате гдје је логика, СНСД и ХДЗ не само да нису кажњене, него су награђене.

НОВИНАР: Али Чавара из ХДЗ-а се такођер нашао на “црној листи” САД-а?

НОВАЛИЋ: Чавара са “црне листе” без проблема води Парламент.

НОВИНАР: Критиковали сте одлуку Владе ФБиХ у вези са поскупљењем струје за привреду за 20 посто? Зашто нема довољно угља?

НОВАЛИЋ: Угља и прије пет година, али и сад, има 5 милиона тона из наших рудника. То је константа. Из тих 5 милиона није довољно да извозите 30 посто струје него морате куповати из приватног сектора. Они су то прогласили коруптивним и онда су схватили да то требају радити. И настао је негативни резултат, текући, који није кумулативан.

НОВИНАР: Јесу ли могуће редукције електричне енергије?

НОВАЛИЋ: Не би смјело. Нисмо имали редукције од рата. То се никако не смије догодити.

НОВИНАР: Ланчана поскупљења?

НОВАЛИЋ: Природно је да уколико порасте цијена струје за привреду да порасту и рачуни за воду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана