Новаковић Бурсаћ: Уставни суд понизио и право и сам себе

ГС
Новаковић Бурсаћ: Уставни суд понизио и право и сам себе

БАЊАЛУКА- Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да је Уставни суд БиХ, одлуком да измијени правила о потребном кворуму за одржавање пленарне сједнице у првом покушају, скинуо још једну, можда и посљедњу маску којом је прикривао пристрасност и политичко-заштитничку улогу према једној страни у БиХ, али да је кршењем сопствених правила још једном понизио, како право, тако и сам себе.

- У основи, ова одлука омогућава тренутном саставу Уставног суда БиХ да убрза доношење одлука, а да се притом и не осврне на присуство или одсуство судија из Републике Српске или из Федерације БиХ, јер су тројици странаца довољни било које двоје судија за кворум и одлучивање у првом покушају - рекла је Бурсаћева.

Она је додала да ни просјечном посматрачу прилика у БиХ није тешко закључити на које двоје судија рачунају, које одлуке имају намјеру "поуставити" и зашто им се толико жури.

- О маниру и намјерама значајних одлука у Уставном суду БиХ највише говори то да су доношене пуким прегласавањем и уз потпуно игнорисање систематичне и правно засноване аргументације коју су износиле судије из Републике Српске кроз издвојена мишљења и која се износила од научне и стручне јавност - навела Бурсаћева.

Она је истакла да свједочимо ескалацији протекторског начина владања које је неодрживо и потпуно некомпатибилно са нечим што се зове владавина права, суверенитет и све оно што би требало да буде у основи неке земље која жели да опстане и гради здраве политичко-правне односе.

- Непристајање на протекторат и покушај проналаска уставног и законског регулисања рада Уставног суда БиХ требао би да буде знак зрелости и спремности на преузимање одговорности за процесе актуелних актера домаће политичке сцене, посебно оних који долазе из ФБиХ - закључила је Бурсаћева.

Уставни суд БиХ саопштио је јуче да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 26. априла закључак којим позива судије Уставног суда БиХ из реда српског народа да поднесу оставке, а разлог је антидејтонско и антиуставно дјеловање тог суда које је кулминирало одлукама о државној имовини.

Судија Уставног суда БиХ из Српске Златко Кнежевић обавијестио је потом предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића да ће поднијети захтјев за одлазак у пријевремену пензију. Тиме би овај суд остао без судија из Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана