Новаковић Бурсаћ: Правосуђе на нивоу БиХ алатка центара који уносе немир у БиХ

Срна
Новаковић Бурсаћ: Правосуђе на нивоу БиХ алатка центара који уносе немир у БиХ

САРАЈЕВО - Правосуђе инсталирано на нивоу БиХ никада није служило сврси успостављања здравих друштвених релација, него је алатка у рукама одређених центара који континуирано уносе неред и немир у БиХ ради остварења политичких циљева, што је више него икад видљивије у покушају осуде предсједника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника Српске, оцијенила је делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

"До сада смо имали прилику да кроз рад тог правосуђа свједочимо злоупотреби истрага и судских процеса како би кроз траљаве истраге `опрали` крупне криминалце, или како би кроз различите неправедене аршине била успостављена крива слика о протеклом грађанском рату у БиХ, али нисмо имали случај да гледамо покушај слома уставно-правног система заснованог на Дејтонском мировном споразуму, што је стварна сврха овог процеса", рекла је Бурсаћева Срни.

Она је нагласила да у покушају да буде осуђен предсједник Републике Српске за дјело вршења своје уставне улоге, неко у ствари покушава да успостави неко ново стање у коме би декрети којекавих странаца имали већу правну снагу од Устава Републике Српске, што је директан слом цијеле дејтонске, односно уставне структуре ове земље.

"У процесима који се дешавају широм свијета можемо наћи одговор зашто се некоме жури да и у овој земљи из друштвеног и политичког живота уклоне неке које сматрају неподобнима", закључила је Бурсаћева.

Из Суда БиХ данас су навели да неће бити одгађања претреса планираног за сриједу, 20. децембар, те да неће поново одлучивати о поновљеном /другом/ захтјеву одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика за преношење вођења кривичног поступка на надлежни суд у Бањалуци.

Додик је оцијенио да одбијањем Суда БиХ да одгоди рочиште по захтјеву његове одбране показује да је све више видљиво да се покушава убрзати тај процес и без права што прије доћи до пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана