Новаковић Бурсаћ: Одлука неспроводива, иза ње стоје унитаристи

Срна
Новаковић Бурсаћ: Одлука неспроводива, иза ње стоје унитаристи

САРАЈЕВО - Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да је најновија пресуда Европског суда за људска права неспроводива, да је у њеном доношењу учествовао и судија из БиХ, те да иза ње стоје унитаристи.

- На основу саопштења објављеног данас на страници Европског суда за људска права могуће је видјети да се у суштини ради о сличној пресуди коју смо имали прилику до сада да видимо у случају “Сејдић-Финци”, “Зорнић” и тако даље, али је врло индикативно у конкретном случају да је у одлучвању учествовао и судија из БиХ што је крајње непримјерено - напоменула је Новаковић Бурсаћ.

Она је истакла да је очито да је Суд подлегао неким квалификовањима историјских догађаја или друштвеног амбијента у БиХ који је потпуно изашао из својих оквира.

- Суд је и нагласио да доноси одлуку слиједом својих претходних одлука, али улазак у квалификовање историје или односа у овом друштву је потпуно непримјерено. Мислим да је то управо резултат дјеловања тих судија - сматра Новаковић Бурсаћ.

Новаковић Бурсаћ је напоменула да је интересантно да је судија из Аустрије Габријела Куско Штадлмајер издвојила мишљење и да ће се оно у комплетном тексту моћи видјети.

На питање да ли ће бити могуће примијенити ову пресуду Суда из Стразбура, Новаковић Бурсаћ је одговорила да из саопштења није видљиво шта се тачно тражи и да је очито то “отклањање дискриминације” из изборног система, али да ју је тешко спровести.

- Да је то било могуће до сада урадити вјероватно би се урадило када су у питању ове претходне пресуде - сматра Новаковић Бурсаћ.

Она каже да се ради о стварима основног уређења БиХ и да ће се врло вјероватно доћи тешко до рјешења предвиђених овим пресудама.

- То говори у прилог и намјерама предлагача. Конкретно апелант Славен Ковачевић, човјек који има хрватско држављанство и својевремено се изјаснио као Хрват, а према потреби се сада изјашњава као Србин. У апелацији је чини ми се за себе говорио да је Босанац и Херцеговац -напоменула је Новаковић Бурсаћ.

Она је навела да је ријеч о човјеку који своје национално изјашњење одређује према потреби, те да овакве апелације и идеје иду у правцу унитаризације успостављања квазиграђанске државе у БиХ.

- То је концепт који се историјски показао као неодржив јер овдје је изборни политички систем и у вријеме Аустрије и у вријеме социјализма био успостављен на етничком принципу, па је и сада је такав - нагласила је Новаковић Бурсаћ.

Новаковић Бурсаћ је истакла да треба квалитетно ријешити и питање “осталих”, али да основ БиХ мора остати какав је сада.

- Тај основ је формула да ми у БиХ одржимо мир и повјерење, а сам апелант долази из окружења Жељка Комшића, људи који су у свом политичком дјеловању склони свим могућим злоупотребама етничког поријекла како би опстали на политичком небу, а уствари играли улоге за оне који њима управљају из позадне, а то су сигурно унитаристи - истакла је Новаковић Бурсаћ.

Европски суд за људска права је, у данас објављеној пресуди, утврдио да је дошло до повреде члана један Протокола 12 (општа забрана дискриминације) и Европске конвенције о људским правима због тога што Славен Ковачевић, савјетник хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића, “није адекватно заступљен у Дому народа Парламентарне скупштине и Предсједништву БиХ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана