Новаковић Бурсаћ: Очување Републике Српске је и очување дејтонске БиХ

Срна
Новаковић Бурсаћ: Очување Републике Српске је и очување дејтонске БиХ

Очување Републике Српске суштински значи и очување дејтонске БиХ, а свако ко заговара расклапање структуре настале међународним мировним споразумом нема добре намјере према региону и народима који овдје живе, изјавила је шефица Куба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Бурсаћева је појаснила да је на основу резултата дјеловања високог представника који је био из Велике Британије, на основу изјаве дипломате који се тренутно представља у тој улози, а долази из Њемачке и на основу изјава и ставова актуелних политичара из тих земаља више него јасно какву политику заступају и чији политички програм проводе у БиХ одређене структуре које долазе из тих земаља.

- Та активност се најкраће може назвати провођење бошњачко-муслиманског, унитаристичког концепта и прилично се јасно види свакоме ко хоће да га добро погледа - рекла је Бурсаћева за Срну поводом информације о америчко-битанском плану за укидање Републике Српске.

Она је додала да се такво понашање може објаснити покушајем остваривања моћи тих земаља у овом дијелу свијета, али и вјештачким изазивањем и одржањем тензија у региону јер је свима јасно да концепт који заговарају није у складу са Уставом, принципима на којима је земља настала и да су против њега два од три конститутивна народа.

- Због српског народа, а и других који овдје са нама живе, наш задатак је да очувамо капацитет Републике Српске а за то имамо довољно аргумената, одлучности и снаге - поручила је Бурсаћева.

Портал АТВ-а објавио је, позивајући се на своја сазнања, да је појачано британско присуство у БиХ већ резултирало плановима о укидању Републике Српске и смјенама њених функционера.

Исти извор навео је да је план резултат састанка британских и америчких оперативаца који су скројили стратегију у неколико тачака, те да је састанак одржан у Кампу Бутмир-Сарајево, гдје се налази командни и обавјештајни центар здружених снага "Таск форс" који чине Американци и Британци.

План за укидање Републике Српске укључује примјену бонских овлаштења којима се планирају смјене изабраних представника у Републици Српској, укидање извршне и законодавне власти, чиме би практично били развлаштени органи управљања у Српској, пренио је АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана